Na hlavný obsah

Cestovný ruch opäť volá o pomoc

Prevádzkovatelia žiadajú zmeny v covidovom automate.

Vakcína je sloboda. Toto heslo už niekoľko mesiacov sprevádza očkovaciu kampaň proti ochoreniu COVID-19. Zástupcovia cestovného ruchu ho považujú prinajmenšom za zavádzajúce. V čiernych okresoch ostávajú reštaurácie či fitnescentrá zatvorené aj pre plne zaočkovaných ľudí.

„Chceme poukázať na to, že covid automat, tak ako je nastavený, jednostranne znevýhodňuje práve náš sektor, sektor cestovného ruchu a gastronómie, žiadne iné oblasti činnosti alebo práce nie sú tak obmedzené v čiernej farbe, ako cestovný ruch,“ povedal Marek Harbuľák, prezident Zväzu cestovného ruchu SR.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Od budúceho pondelka bude na covidovej mape 36 čiernych okresov, najviac z nich na východe a severe krajiny. Práve tieto oblasti najviac profitujú z lyžiarskej sezóny a cestovného ruchu. Miestnym podnikateľom tak hrozí ďalšia zima s minimom príjmov.

„Momentálne je to tak, že ani Vianocami sme si nie istí. Takže budeme si držať palce, aby to vôbec vyšlo na Silvestra. To je smutné, lebo odteraz, v podstate dva mesiace, bude hotel zatvorený,“ uviedol Martin Novotný, riaditeľ hotela v Tatranskej Lomnici.

„Dopady pocítia aj samosprávy, už teraz majú na Liptove výpadok na daniach na úrovni 50 percent, čo predstavuje asi 500 000 eur. Takisto sú na to napojené aj ďalšie služby, napríklad pekári, mäsiari, mliekari,“ povedala Darina Bartková, riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov.

Prevádzkovatelia zariadení v cestovnom ruchu žiadajú o zmeny v covidovom automate a o zvýhodnenie aspoň plne zaočkovaných ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko