Na hlavný obsah

Chorvátsko zavedie povinné covidpasy pre štátnych zamestnancov

Nie je vylúčené, že táto povinnosť sa rozšíri aj na ďalšie profesie.

Chorvátsko zavedie povinné covidpasy pre štátnych zamestnancov
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Chorvátsko v snahe spomaliť šírenie koronavírusu od soboty (6. 11.) zníži limit na počet účastníkov hromadných podujatí. Od polovice novembra tiež zavedie pre štátnych zamestnancov povinnosť preukazovať sa covidpasom pri vstupe na pracovisko, informovala o tom agentúra AFP.

Chorvátsky minister vnútra Davor Božinovič oznámil, že od soboty budú v interiéri povolené len podujatia s maximálne 50 účastníkmi, ktoré budú môcť trvať maximálne do polnoci.

Povinnosť preukazovať sa potvrdením o očkovaní, prekonaní covidu či negatívnym testom sa bude týkať štátnych zamestnancov vrátane tých, ktorí pracujú v školstve. Doteraz sa toto opatrenie týkalo len sociálnych a zdravotníckych pracovníkov, píše AFP.

Očkovanie v krajine pokračuje slimačím tempom.

Božinovič tiež varoval, že v závislosti od vývoja epidemickej situácie sa môže táto povinnosť rozšíriť aj na ďalšie profesie a skupiny občanov. „Situáciu budeme monitorovať. Tí, ktorí sa doteraz nestihli zaočkovať, majú ešte stále dosť času,“ povedal.

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič sa v súvislosti s rýchlosťou očkovania v krajine vyjadril, že pokračuje len „slimačím tempom“.

„Nie je to normálne. Pandémiu tu máme už takmer dva roky, zomrelo počas nej (na svete) viac ako päť miliónov ľudí a stále tu máme situáciu, keď si niektorí naši občania neuvedomujú nebezpečenstvo, ktoré ochorenie covid-19 predstavuje,“ povedal premiér pre chorvátsku televíziu HRT.

Počet nakazených stúpa

Chorvátsko zaznamenalo v posledných týždňoch vysoký nárast infikovaných a hospitalizácií pre nízku zaočkovanosť, ako aj v dôsledku uvoľnenia protipandemických opatrení.

Za posledný deň zaznamenali v Chorvátsku takmer 7 000 nových prípadov, čo je o zhruba 700 viac, ako deň predtým. V tejto štvormiliónovej balkánskej krajine je plne zaočkovaných len zhruba 50 percent občanov.

Ako uvádza AFP, väčšina vlád v regióne strednej a východnej Európy sa v reakcii na nárast počtu infikovaných zdráha sprísniť reštrikcie a namiesto toho sa pokúša zrýchliť proces očkovania. 

Väčšina z týchto krajín má zaočkovanosť na úrovni približne 50 percent alebo menej. Priemer v Európskej únii sa pritom pohybuje na úrovni približne 75 percent.
      

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet