Na hlavný obsah

Cichanovská vyzvala EÚ, aby zaujala tvrdší postoj proti Lukašenkovmu režimu

Navrhuje medzinárodnú izoláciu Bieloruska.

Cichanovská vyzvala EÚ, aby zaujala tvrdší postoj proti Lukašenkovmu režimu
Na snímke bieloruská opozičná aktivistka Sviatlana Cichanovská. Foto: ČTK/AP

Európska únia musí pritvrdiť svoj prístup proti režimu bieloruského autoritárskeho vládcu Alexandra Lukašenka, ktorý sa nezastaví len pri zneužívaní migrantov na politické účely. Poslancom Európskeho parlamentu to v stredu (24. 11.) povedala jedna z líderiek bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská.

Podľa nej by EÚ pre utečencov na hraniciach Poľska či pobaltských krajín nemala zabúdať na väzenie a útlak obyvateľov krajiny. Únia by sa mala ráznejšie zasadiť o medzinárodnú izoláciu Lukašenkovho režimu a uplatňovať dôslednejšie sankcie, vyzvala exilová politička.

Najmä Poľsko, ale aj Litva a Lotyšsko sa v posledných týždňoch stretávajú s náporom ľudí snažiacich sa dostať cez bieloruskú hranicu. Európske štáty vinia Lukašenka, že v snahe pomstiť sa za skoršie sankcie zváža utečencov z ázijských krajín a snaží sa destabilizovať EÚ.

„Migranti aj Bielorusi sú teraz rukojemníkmi režimu. A tie dva problémy sa nedajú riešiť oddelene,“ povedala Cichanovská. EÚ sa podľa nej začala sústreďovať na ohrozenie svojich vonkajších hraníc, nemala by však vyjednávať s Lukašenkom a zabúdať na to, že režim stále väzní svojich odporcov a potláča všetky snahy opozície o posun k demokracii.

Únia v posledných týždňoch vedie s Minskom rokovania, ktoré sa sústreďujú na pomoc s návratom migrantov do ich krajín. Akékoľvek kompromisy s Lukašenkom, ktorého dvadsaťsedmička neuznáva za prezidenta, odmieta.

Úplné odstrihnutie Bieloruska

Euroblok by však podľa Cichanovskej mal pomôcť k úplnej medzinárodnej izolácii režimu. Napríklad tým, že jeho predstaviteľov nebude pozývať na žiadne akcie a nebude pre Lukašenka používať označenie prezident.

Pri uplatňovaní sankcií by EÚ nemala brať do úvahy záujmy únijných firiem a mala by prijať naozaj rázne postihy, povedala politička, ktorá bola Lukašenkovou súperkou v minuloročných prezidentských voľbách, pre ovplyvňovanie zo strany režimu ich výsledok Únia neuznala.

„Myslíte, že im (bieloruskej opozícii) vaše vyhlásenie o hlbokom znepokojení dodáva nádej?“ pýtala sa Cichanovská v narážke na častú formuláciu únijnej diplomacie smerom k vývoju v krajine.

EÚ v súčasnosti dolaďuje už piate rozšírenie sankčného zoznamu, ktoré reaguje predovšetkým na situáciu na hraniciach. Počíta okrem iného s tým, že letecká spoločnosť Belavia nebude môcť využívať prenájom lietadiel od únijných firiem, postihnuté budú aj ďalšie firmy podieľajúce sa na zvážaní migrantov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet