Na hlavný obsah

COVID-19: V Slovinsku pribudlo najviac prípadov nákazy od začiatku pandémie

Vláda zvažuje sprísnenie opatrení.

COVID-19: V Slovinsku pribudlo najviac prípadov nákazy od začiatku pandémie
Ilustračná snímka - povinný covidový pas pre vstup do nákupného centra v slovinskej Ľubľane. Foto: TASR/AP

V Slovinsku za posledných 24 hodín pribudlo 3 456 nových prípadov koronavírusu. Ide o najvyššiu dennú bilanciu od začiatku pandémie, informovala v stredu (3. 11.) agentúra STA s odvolaním sa na zdravotnícke úrady. Kapacity nemocníc sa blížia k vyčerpaniu, v krajine stoja rady ľudí na očkovanie.

Takmer každý druhý koronavírusový test bol podľa zdravotníckeho úradu NIJZ za posledný deň pozitívny. Za rovnaké obdobie zomrelo po nákaze ďalších 18 ľudí.

V dvojmiliónovej krajine je momentálne v nemocniciach 670 ľudí s covidom, z ktorých 159 leží na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Univerzitné klinické centrum v Ľubľane, najväčšej nemocnici v krajine, hlási takmer úplné vyčerpanie svojich lôžkových kapacít.

Plne zaočkovaných je v Slovinsku 53 percent populácie, pričom záujem o očkovanie bol v poslednom čase nízky. Kabinet premiéra Janeza Janšu uplynulé mesiace čelil mohutnému protestnému hnutiu, namierenému proti epidemickým opatreniam i údajnej diskriminácii nezaočkovanej časti populácie.

Na viacerých očkovacích miestach metropoly sa však teraz stojí v niekoľkohodinových radoch. Kým niektorí ľudia si prišli pre tretiu, takzvanú posilňovaciu dávku, iní nie sú doteraz zaočkovaní vôbec.

Podľa spravodajského serveru N1 by zvýšený záujem o očkovanie mohol súvisieť tak so zhoršenou epidemickou situáciou, ako aj so zvažovaným ďalším sprísnením vládnych opatrení.

Vládna poradná skupina k epidémii covidu v utorok (2. 11.) odporučila, aby kabinet reštrikcie ďalej sprísnil. Uvažovanú možnosť desaťdňovej plošnej karantény úrad odmietol. Vláda bude o ďalších krokoch rozhodovať vo štvrtok (4. 11.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet