Na hlavný obsah

Deťom stačia na krúžky samotesty, tvrdí ministerstvo. Rodičia narazili na problém

Niektoré športoviská samotesty neakceptujú.

Deťom stačia na krúžky samotesty, tvrdí ministerstvo. Rodičia narazili na problém
Ilustračné foto. Foto: TASR

Neočkovaným deťom od dvoch do 12 rokov stačia na voľnočasové aktivity samotesty. Tvrdí rezort zdravotníctva s tým, že potrebné je aj čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti. Rodičia detí však v praxi narazili na problém. Niektoré športoviská samotesty neakceptujú a vyžadujú platený PCR alebo antigénový test.

Stanislava je mamou 11-ročného chlapca. Marko chodí na plavecké tréningy dvakrát týždenne.

„Čo sa týka testovania, nemám problém, ale bohužiaľ dať ako slobodná matka za testovanie 15 eur, keď tréning ma stojí 10 eur, tak to absolútne ničí športovú aktivitu všetkých detí,“ povedala pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Zariadenie, v ktorom má chlapec tréningy, samotesty neakceptuje. Spadá pod Bratislavský samosprávny kraj (BSK).

„V zmysle aktuálne platnej vyhlášky z 18. novembra je vstup do bazéna detí od dvoch do 12 rokov a dvoch mesiacov povolený len s identifikačným LAMP-testom alebo antigénovým testom nie starším ako 48 hodín alebo PCR testom nie starším ako 72 hodín,“ reagovala hovorkyňa BSK Lucia Forman.

Samotesty platia, hovorí ministerstvo

Rezort zdravotníctva upozorňuje, že deti v danej kategórii zväčša nie sú zaočkované a predstavujú epidemiologické riziko. Zároveň tvrdí, že v prípade voľnočasových aktivít samotesty platia.

„Uvedená problematika bude ešte predmetom diskusie, ak budeme epidemiologické riziko vedieť znížiť iným spôsobom. V danom prípade platia aj spomínané samotesty, ktorých súčasťou by malo byť čestné prehlásenie o bezinfekčnosti dieťaťa,“ vysvetlila hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Rizikom u detí je množstvo kontaktov

Členka konzília odborníkov Zuzana Krištúfková odporúča účasť detí na rôznych krúžkoch v aktuálnej situácii zvážiť.

„Dieťa keď chodí do školy a chodí ešte aj na krúžky, má veľmi veľa kontaktov. Máme prípady pozitívneho dieťaťa, keď v priebehu troch dní sme u neho identifikovali 100 kontaktov. Vyžadovanie testov od detí je kompromisom, ktorým chceme umožniť, aby mohli tieto krúžky navštevovať.“

Vláda by mala v stredu (23. 11.) oznámiť sprísnenie opatrení. Je teda pravdepodobné, že voľnočasové aktivity dostanú na nejaký čas stopku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko