Na hlavný obsah

Do Afriky z EÚ poputuje do konca roka takmer 100 miliónov vakcín proti covidu

Prvé zásielky dostali už Togo, Nigéria či Niger.

Do Afriky z EÚ poputuje do konca roka takmer 100 miliónov vakcín proti covidu
Na ilustračnej snímke dodávka vakcín proti koronavírusu prostredníctvom programu COVAX v meste Abidžan v Pobreží Slonoviny. Foto: TASR/AP

Európska únia(EÚ) a Globálna aliancia pre vakcíny a očkovanie (GAVI) v pondelok (22. 11.) oznámili, že do konca tohto roka viacerým africkým krajinám darujú 99,6 milióna dávok vakcíny od spoločnosti Johnson & Johnson.

Európska komisia (EK) spresnila, že tento dar je uľahčený trojstrannou dohodou medzi Belgickom, ktoré koná v mene iniciatívy Team Europe, spoločnosťou Johnson & Johnson a GAVI. Iniciatíva na poskytovanie očkovacích látok Team Europe zahŕňa členské krajiny EÚ, Nórsko a Island.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v pondelok vo vyhlásení pre médiá povedala, že tých takmer 100 miliónov dávok od Johnson & Johnson je súčasťou prisľúbenej pomoci pre najzraniteľnejšie krajiny, aby aj ony dokázali bojovať proti pandémii koronavírusu. Tieto vakcíny sú distribuované  prostredníctvom nástroja COVAX.

„Prvé dávky už dorazili do Nigeru a v priebehu tohto týždňa sa dostanú aj do ďalších krajín. Budeme pokračovať v zdieľaní vakcín a zároveň podporujeme posilňovanie globálnych kapacít na výrobu vakcín, najmä v Afrike,“ uviedla šéfka exekutívy EÚ.

Prvé zásielky sa už dodávajú do Nigeru (496 800 dávok), Džibutska (50 400), Nigérie (2 764 800), Toga (633 600), Stredoafrickej republiky (302 400), Demokratickej republiky Kongo (230 400), Guiney (496 800) a Mauretánie (144 000). Dodávky do ďalších krajín afrického kontinentu budú pokračovať v najbližšom období.

Únia daruje dovedna viac ako pol miliardy vakcín

Nový dar sprostredkovaný EÚ umožní urýchliť cez COVAX dodávky vakcín koncom roka 2021 a začiatkom roka 2022.

Darovanie týchto takmer 100 miliónov dávok je súčasť záväzkov EÚ poskytnúť do polovice roku 2022 najmenej 500 miliónov dávok vakcín krajinám s nízkym a stredným príjmom.

Dvadsať členských krajín EÚ vrátane Slovenska sa zaviazalo zdieľať do konca roku 2021 s chudobnejšími krajinami sveta viac ako 300 miliónov dávok proticovidových vakcín. Európska komisia daruje ďalších 200 miliónov dávok do polovice roku 2022, väčšinu z nich cez nástroj COVAX.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet