Na hlavný obsah

Dočasné zatvorenie škôl podľa Gröhlinga situáciu nevyrieši

Situáciu môžu vyriešiť len dospelí rozhodnutím očkovať sa, mieni.

Dočasné zatvorenie škôl podľa Gröhlinga situáciu nevyrieši
Na snímke minister školstva Branislav Gröhling. Foto: TASR

Podľa ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS) návrh konzília odborníkov na dočasné zatvorenie škôl v bordových a čiernych okresoch situáciu nevyrieši. Uviedol to v statuse na sociálnej sieti.

Gröhling chápe motiváciu odborníkov, no podľa neho chcú zasahovať tam, kde to nie je potrebné. „Dospelí, seniori a rizikoví pacienti (z 80 % neočkovaní) končia v nemocniciach a na pľúcnych ventiláciách. Budeme žiakov trestať za to, že dospelí, ktorí sa mohli očkovať, tak neurobili?“ uviedol. Dodal, že aj WHO a ostatné medzinárodné inštitúcie tvrdia, že zatváranie škôl nie je riešenie.

Minister pripomína, že nepriaznivá pandemická situácia v bordových a čiernych okresoch môže pretrvať až do jari. „Ak v bordovom či čiernom okrese RÚVZ zatvorí školy na týždeň, zatvorí ich vlastne na polroka,“ konštatoval.

Minister informoval, že tento týždeň sa prezenčne vzdelávalo 92 % žiakov, necelé jedno percento žiakov má potvrdený koronavírus. „V praxi máme školy, kde je zatvorená jedna trieda. Ale máme aj školy, kde je zatvorených naozaj veľa tried. Tento trend ukážkovo kopíruje zaočkovanosť v okrese.“

Podľa Gröhlinga už teraz v niektorých okresoch deti doplácajú na to, že sa dospelí nezaočkovali. „Jediný, kto môže pandemickú situáciu zlepšiť, sú dospelí. A to tak, že sa dajú zaočkovať a nebudú plniť lôžka v nemocniciach,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko