Na hlavný obsah

Don Juan či doktor Sova mladší. Ladislava Freja preslávili herecké výkony aj jeho hlas

Stvárnil množstvo postáv svetovej klasiky.

Don Juan či doktor Sova mladší. Ladislava Freja preslávili herecké výkony aj jeho hlas
Na snímke český filmový i divadelný herec Ladislav Frej. Foto: ČTK/Fotobanka ČTK/Zezulka Tomáš

Preslávil sa ako frustrovaný doktor Karel Sova mladší v populárnom seriáli Nemocnica na okraji mesta. Uplatnil sa v divadle, pred kamerou aj v dabingu. Svoj podmanivý hlas prepožičal napríklad inšpektorovi Barnabymu v seriáli Vraždy v Midsomeri. Reč je o českom hercovi Ladislavovi Frejovi, ktorý oslavuje v piatok (26. 11.) 80 rokov.

Frej sa narodil 26. novembra 1941 v Brne. Už ako malý chlapec spieval v detskom zbore Janáčkovej opery v Brne a taktiež hral na husle. Prijímacie skúšky na Janáčkovu akadémiu múzických umení (JAMU) v jeho rodnom meste zvládol na druhý pokus a v roku 1963 štúdium absolvoval.

Na divadelných doskách

Nastúpil do už zaniknutého divadla Večerní Brno (1963 až 1965), nasledoval angažmán vo Východočeskom divadle Pardubice (1965 až 1969).

Neskôr sa na jeho domovskou scénou stalo pražské Divadlo S. K. Neumanna (dnes Divadlo pod Palmovkou), kde pôsobil v rokoch 1970 až 1979, ďalej Městská divadla pražská (1979 až 1987), Divadlo na Vinohradech (1987 až 1994) a napokon Národní divadlo (1994 až 1998). Následne prišiel opäť na Vinohrady, kde hral až do roku 2012.

Ladislav Frej
Ladislav Frej vľavo ako Macduff a slovenský herec Milan Ondrík ako Macbeth v tragédii Williama Shakespeara Macbeth.Foto: ČTK/Kamaryt Michal
Foto: ČTK/Kamaryt Michal

Na divadelných doskách interpretoval množstvo postáv svetovej klasiky. Medzi jeho známe úlohy patria Don Juan (1966), Merkucio (Romeo a Julie, 1969), Mortimer (Marie Stuartovna, 1970), Saint-Florimond (Championem proti své vůli, 1981), Woland (Mistr a Markétka, 1990), George (Kdo se bojí Virginie Woolfové?, 2002), Hostinský II. (Zámek, 2010), kapitán Edgar (Tanec smrti, 2011).

Ako logopéd a svojrázny terapeut Lionel Logue sa divákom predstavil v úspešnej inscenácii Králova řeč (2013), ktorá sa stále teší reprízam. V úlohe Krála Jindřicha účinkuje v divadelnej adaptácii známeho hudobného filmu Šíleně smutná princezna (2016) a v role Florenca Ziegfelda v muzikáli Funny Girl (2017). Minulý rok mala premiéru romantická komédia Na Zlatém jezeře, v ktorej sa po boku Freja predstavila aj Simona Stašová.

„Merkucio v Rómeovi a Júlii, alebo Moliérov Tartuff a Don Juan. To bol zástup postáv, ktoré herec miluje a má stavovský pocit hrdosti, keď sa k tomu dostane,“ zaspomínal si na svoje role herec v rozhovore pre iDnes.cz.

Chudík bol jeho seriálový otec

Známy český herec sa uplatnil aj pred kamerou. Svoj filmový debut absolvoval v roku 1964 v komédii Neobyčejná třída, hudobný talent ukázal v televíznom muzikáli Co je to ta koule žlutá (1972).

Na obrazovkách ho bolo možné vidieť aj v divácky obľúbenom českom seriáli Chalupáři (1975). V roku 1976 sa Frej objavil v televíznej inscenácii s názvom Jenůfa podľa divadelní hry Gabriely Preissovej Její pastorkyňa.

K jeho najvýraznejším postavám pred kamerou patril doktor Karel Sova mladší v seriáli Nemocnice na kraji města (1977 až 1981), syn primára Karla Sovu v nezabudnuteľnom podaní Ladislava Chudíka. Frej si zahral aj v neskorších pokračovaniach kultového seriálu v rokoch 2003 a 2008.

Po smrti Chudíka pre Českú televíziu Frej skonštatoval, že „odišla časť jeho života“.

Ladislav Frej
Herec Ladislav Frej ako dr. Karel Sova ml. a herečka Eliška Balzerová ako jeho žena v televíznom seriáli Nemocnica na okraji mesta.Foto: ČTK
Foto: ČTK

Inžiniera Straku, ktorý má komplikovaný vzťah s otcom, zosobnil v rodinnom filme Za trnkovým keřem (1980) po boku Gustáva Valacha a vtedajšej detskej hviezdy Tomáša Holého. Vedľa Vlada Müllera a pod režisérskym vedením Martina Hollého mladšieho si zahral vo vojnovej dráme Signum laudis (1980).

Ideologicky zdrvujúca kritika

Úloha náčelníka nadporučíka Břetislava Kubáta mu pripadla v kriminálnom seriáli Malý pitaval z velkého města (1982 až 1986) a syna ťažko chorého Rudolfa Hrušínskeho si zahral v snímke Návštěvní hodiny (1986). V televíznom filme Dvě noci s císařem (1983) stvárnil panovníka Viléma II.

„Toho mi ponúkli ešte v jednej nemeckej produkcii. Vtedajší príslušníci režimu napísali ideologicky zdrvujúcu kritiku ešte predtým, než sa to vysielalo. Že vraj to je propagácia predchodcu nacizmu a také nezmysly. Ale tá inscenácia sa, myslím si, veľmi podarila,“ vrátil sa k tejto úlohe.

Český herec nechýbal ani v obľúbenom detektívnom seriáli Dobrodružství kriminalistiky (1989 až 1993) a v osemdielnom cykle kriminálnych thrillerov Černí andělé (2001). Patológa Karla Benkovského zosobnil v seriáli Kriminálka Anděl (2008 až 2014).

V roku 2010 Česká televízia natočila trojdielny televízny film o osudoch detí z detského domova Bludičky, kde stelesnil postavu otca Bendla. Naposledy si zahral v komédii Stáří není pro sraby (2021).

Manželkami Ladislava Freja boli známe herečky Gabriela Wilhelmová, Evelyna Steimarová, štvrtý raz bol ženatý s Věrou Galatíkovou, s ktorou má herec dve deti – Kristýna Frejová aj Ladislav Frej mladší sa takisto vydali na hereckú dráhu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet