Na hlavný obsah

Dosah koronakrízy pocítil aj stavebný priemysel

Pomôcť by mohlo otvorenie pracovného trhu.

Dosah koronakrízy pocítil aj stavebný priemysel
Výstavba autobusovej stanice v Michalovciach.

Stavebníctvo zažíva historický prepad. Problémom sú astronomické ceny stavebných materiálov aj nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Riešením by podľa odborníkov malo byť otvorenie pracovného trhu a pružnejšie možnosti prirodzeného navyšovania koncových cien.

Dosah koronakrízy pocítil aj stavebný priemysel. Odborníci sa na stretnutí lídrov slovenského stavebníctva zhodli, že takýto stav je na celom svete a nejaký čas ešte aj bude. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktor RTVS Oto Váhovský.

Prepad inžinierskeho stavebníctva

Podľa októbrového prieskumu agentúry CAAC na vzorke 200 firiem sa trh prepadol o 0,10 percenta. V budúcom roku by mal stúpnuť o jedno percento.

„Veľké firmy očakávajú mierny prepad 0,5 percenta, a naopak malé a stredné firmy čakajú mierny rast 0,3 percenta,“ doplnil riaditeľ agentúry Michal Vacek.

Inžinierske staviteľstvo čaká podľa neho ku koncu tohto roka prepad o tri percentá. „Naopak pozemné stavebníctvo čaká mierny rast, o jedno percento,“ uviedol.

Pomoc z fondu obnovy

Cestou ako pomôcť stavebnému priemyslu je pre ministerstvo dopravy a výstavby aj európsky balík peňazí z fondu obnovy. Práve z neho by malo ísť spolu 700 miliónov eur na obnovu rodinných domov či historických budov.

„Máme jasný plán a cieľ. Naopak, pokiaľ ide o plán obnovy, tak s ohľadom na časové rámce, ktoré sú, máme obavu, či sa vôbec stihnú projekty realizovať,“ doplnila štátna tajomníčka rezortu dopravy Katarína Bruncková.

Prezident Zväzu stavebných podnikateľov Pavol Kováčik vidí riešenie v zmene legislatívy. Ide o zmenu zákona o územnom plánovaní a zákona o výstavbe. „Sme presvedčení, že nás tieto dva zákony konečne posunú do 21. storočia v stavebníctve,“ povedal.

Stavebný trh trápi aj export stavebných kapacít do zahraničia. Ako spresnil Kováčik ten medziročne stúpol o 100 percent. Z toho vyplýva, že stavebný trh sa nerozpustil, len sa sústreďuje do zahraničia, najviac do Českej republiky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika