Na hlavný obsah

Druhý rok po sebe sa nemusia zvýšovať platy učiteľov. Tí hovoria o nesplnených sľuboch

Infláciou sa ich platy znižujú.

Druhý rok po sebe sa nemusia zvýšovať platy učiteľov. Tí hovoria o nesplnených sľuboch
Ilustračná snímka - učiteľ v škole so žiakmi. Foto: RTVS

Učitelia sú sklamaní, pretože vládne strany neplnia svoje predvolebné sľuby, že zvýšia platy v školstve, tvrdí Slovenská komora učiteľov (SKU). Jej zástupcovia sa rozhodli vláde osviežiť pamäť a odniesli na úrad vlády poster s jasne viditeľnými sľubmi koaličných partnerov.

Tí pred voľbami 2020 sľubovali zvýšiť mzdy začínajúcich pedagógov na úroveň priemernej mzdy v hospodárstve, čo sa zatiaľ nestalo. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Katarína Ottová.

Hrozí, že sa druhý rok po sebe platy pedagógov nezvýšia – hovorí prezident SKU Vladimír Crmoman s tým, že, naopak, vinou inflácie platy v školstve klesajú.

„Najsilnejšia vládna strana sľubovala každý rok 10 %. Sme rodina, SaS aj OĽANO sa zhodli na tom, že nástupný plat učiteľa sa má začínať na priemernej mzde v hospodárstve. Len na to, aby sme dosiahli atraktivitu z roku 2020, je potrebné zdvihnúť platy o 11 %,“ uviedol.

Začínajúci učiteľ takto podľa neho prichádza mesačne v platovej tarife o 218 eur a učiteľ s prvou atestáciou a 20-ročnou praxou o 287 eur. Aj predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy Pavel Ondek vyčíta vláde neplnenie sľubov.

„Minister školstva išiel takisto do volieb s tým, že zabezpečí navýšenie minimálne o 10 % každý rok, to sa neudialo. Čísla sa nedostali ani do programu vlády, naopak, iba sa tam zdôvodňuje, že navýšenie platov bude vtedy, keď to dovolí štátny rozpočet,“ pripomenul.

Šéf rezortu školstva Branislav Gröhling (SaS) hovorí, že za požiadavkami zamestnancov školstva stojí, rokovania s ministerstvom financií o zvýšení platov v rezorte sa ešte neskončili.

„Po lekároch boli učitelia najviac zaťažení, aby zabezpečili dištančné vzdelávanie a znášali množstvo urážok. Nemyslím si, že by sme im teraz ako vláda mali odkázať, že počkajte do budúceho roka alebo my to nejako vyriešime, ale jasne by sme mali povedať, že školstvo je pre nás dôležité,“ reagoval.

Pripomína, že tretia vlna pandémie opäť kladie pred učiteľov zvýšené nároky, na platoch to ale necítia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko