Na hlavný obsah

Dubček chápal politiku ako službu občanom. Slovensko si pripomenulo 100. výročie jeho narodenia

Bol jedným z najvýraznejších slovenských politikov.

Pred 100 rokmi sa v Uhrovci narodil Alexander Dubček. Jeden z najvýraznejších slovenských politikov, symbol uvoľnenia režimu v roku 1968 aj súčasť demokratizácie spoločnosti po roku 1989. Slovensko na neho spomínalo aj pre pandémiu komorne.

Alexander Dubček chápal politiku ako službu občanom. Svojou ľudskosťou a morálnym profilom si získal ich sympatie.„On veril občanom a občania verili jemu,“ povedal Ivan Laluha, historik, spolupracovník a priateľ Alexandra Dubčeka.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa mnohých bol v roku 1968 najpopulárnejšou postavou v Československu. „Bol to úplne iný typ funkcionára než poznali ľudia dovtedy, usmieval sa, chodil medzi nich, bol priateľský a naozaj mu úprimne išlo o to, aby ten život občanov bol podstatne lepší,“ vysvetľuje Tomáš Černák, historik z Katedry histórie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského.

„Predovšetkým mi utkvel v pamäti ako čistý charakter, ako človek plný optimizmu, ktorý mal nádej, že prispeje k tomu, aby sa lepšie žilo,“ dodáva Laluha.

Presadzoval tzv. socializmus s ľudskou tvárou. Predstavoval si, že komunistická strana si nebude vynucovať mocenský monopol násilím.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko