Na hlavný obsah

EMA posudzuje použitie vakcíny od Moderny u detí od šiestich rokov

Rozhodnutie by malo padnúť do dvoch mesiacov.

EMA posudzuje použitie vakcíny od Moderny u detí od šiestich rokov
Foto: TASR/AP

Európska agentúra pre lieky (EMA) v stredu (10. 11.) uviedla, že začala posudzovať použitie vakcíny proti covidu-19 od farmaceutickej firmy Moderna u detí vo veku 6 až 11 rokov. Žiadosť o schválenie vakcíny v tejto vekovej skupine podala samotná spoločnosť. Rozhodnutie by malo padnúť v nasledujúcich dvoch mesiacoch.

Prípadné odporúčanie jedného z výborov EMA o nasadení vakcíny u detí vo veku od šesť do 11 rokov bude následne odovzdané Európskej komisii, ktorá bude mať rozhodujúce slovo.

Schválenie tretej dávky

Moderna na konci októbra oznámila, že jej vakcína proti covidu-19 vyvoláva silnú imunitnú reakciu aj u detí medzi šiestimi a 11 rokmi a nespôsobuje im vážne vedľajšie účinky. Vyhlásenie urobila na základe predbežných výsledkov svojej štúdie, ktorú však ešte nezverejnila v odbornom časopise.

EMA už skôr schválila podávanie tretej dávky vakcíny proti covidu-19 od Moderny. Posilňovacia dávka Lieku Spikevax sa môže podávať ľuďom starším ako 18 rokov pol roka po očkovaní druhou dávkou. Vakcína je po lieku od firiem Pfizer a BioNTech druhou očkovacou látkou povolenou v Európskej únii na tretie použitie.

Niektoré krajiny s očkovaním prestali

Niektoré krajiny vrátane Švédska a Dánska na začiatku októbra prestali preparátom od firmy Moderna očkovať ľudí narodených po roku 1991 pre vzácne vedľajšie účinky. Podľa švédskych zistení sa u mladých dospelých a mladistvých očkovaných touto látkou zvýšil počet prípadov myokarditídy a perikarditídy, teda zápalu srdcového svalu alebo vaku obklopujúceho srdce.

EMA v súčasnosti posudzuje aj použitie preparátu od farmaceutických firiem Pfizer a BioNTech u detí vo veku päť až 11 rokov. V Spojených štátoch mu dalo tamojšie Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) zelenú po tom, ako látka získala núdzové povolenie od amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet