Na hlavný obsah

EMA schválila vakcínu od Pfizeru aj pre deti od 5 rokov

Úrad to posudzoval dva mesiace.

EMA schválila vakcínu od Pfizeru aj pre deti od 5 rokov
Na snímke zdravotník pripravuje vakcínu proti covidu od konzorcia Pfizer/BioNTech. Foto: TASR

Európska agentúra pre lieky (EMA) vo štvrtok (25. 11.) dala odporúčanie na aplikáciu vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od firiem Pfizer/BioNTech aj u detí vo veku od päť do 11 rokov.

Lekársky úrad posudzoval bezpečnosť a účinnosť očkovacej látky pre túto vekovú skupinu dva mesiace, konečné rozhodnutie musí prijať Európska komisia.

Vakcínou Pfizer/BioNTech sa v súčasnosti v krajinách Európskej únie očkujú ľudia od 12 rokov. U mladších detí od piatich rokov už predtým schválili používanie tejto vakcíny Spojené štáty či Kanada.

EMA v rozhodnutí uviedla, že účinnosť vakcíny doložili klinické štúdie, ktoré výrobca vykonal na takmer dvoch tisíckach dobrovoľníkov. Farmaceutické firmy zverejnili výsledky klinických štúdií v septembri, podľa nich vyvoláva ich preparát u detí v danej vekovej skupine želanú imunitnú reakciu.

„Prínosy vakcíny Comirnaty u detí od päť do 11 rokov prevažujú nad rizikami, a to najmä u tých, ktorých stav zvyšuje nebezpečenstvo ťažkého priebehu covidu,“ uviedla agentúry.

EMA teraz posudzuje aj možné použitie proticovidovej vakcíny od firmy Moderna u detí od šiestich rokov. Výrobca sa obrátil na liekovú agentúru so žiadosťou o schválenie začiatkom novembra, rozhodnutie by malo padnúť o jeden až dva mesiace.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet