Na hlavný obsah

EMA by mohla schváliť vakcíny účinné proti omikronu o tri až štyri mesiace

Zatiaľ nie je isté, či nové vakcíny budú potrebné.

EMA by mohla schváliť vakcíny účinné proti omikronu o tri až štyri mesiace
Riaditeľka Európskej agentúry pre lieky (EMA) Emer Cookeová. Foto: TASR

Európska agentúra pre lieky (EMA) by mohla v prípade potreby schváliť vakcíny účinné proti koronavírusovému variantu omikron v priebehu troch až štyroch mesiacov.

V debate s europoslancami to v utorok (30. 11.) povedala riaditeľka agentúry Emer Cookeová, podľa ktorej zatiaľ nie je isté, či bude nejaká úprava súčasných vakcín potrebná. Ak áno, farmaceutické spoločnosti budú musieť dokázať ich účinnosť, vyhlásila šéfka orgánu schvaľujúceho lieky na používanie v krajinách Európskej únie.

Únia sa v posledných dňoch snaží zabrániť hromadnému rozšíreniu doposiaľ bližšie nepreskúmaného variantu koronavírusu, ktorý sa prvýkrát objavil v krajinách južnej Afriky. EÚ preto prerušuje alebo obmedzuje letecké spojenie s oblasťou a snaží sa rýchlo izolovať ľudí s omikronom.

„Aj keby sa nový variant výraznejšie rozšíril, vakcíny, ktoré máme, budú naďalej poskytovať ochranu,“ ubezpečila Cookeová europoslancov, ktorí sa pýtali na to, ako rýchlo pôjde prispôsobiť očkovacie preparáty omikronu. Šéfka EMA vyhlásila, že jej agentúra bude potrebovať tri až štyri mesiace na potrebné klinické testy a schvaľovací proces.

Krajiny dvadsaťsedmičky po odporúčaní agentúry používajú na očkovanie proti covidu-19 prípravky spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson.

Žiadna z firiem zatiaľ nepotvrdila, či jej vakcína proti nedávno objavenému variantu chráni. Šéf Moderny v utorok (30. 11.) v denníku Financial Times vyhlásil, že súčasné vakcíny nebudú proti omikronu také účinné, ako voči teraz najrozšírenejšiemu variantu delta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet