Na hlavný obsah

EMA zvažuje schválenie tretej dávky od AstraZenecy

S výrobcom bude ešte rokovať.

EMA zvažuje schválenie tretej dávky od AstraZenecy
Na snímke zdravotník ukazuje ampulku s vakcínou od spoločnosti AstraZeneca. Foto: TASR/AP

Európska lieková agentúra (EMA) rokuje so spoločnosťou AstraZeneca o možnom schválení posilňujúcej dávky pri očkovaní proti covidu-19 vakcínou tohto výrobcu.

S odvolaním sa na európskeho regulátora, o tom vo štvrtok (4. 11.) informovala agentúra Reuters. EMA už skôr súhlasila s podávaním tretích dávok očkovacích preparátov proti covidu-19 v prípade firiem Pfizer/BioNTech a Moderna.

„AstraZeneca nám predložila nový súbor údajov, ktorý by mohol podporiť rozšírenie (používanie vakcíny) o posilňujúce dávky,“ oznámil Marco Cavaleri, ktorý je v agentúre zodpovedný za stratégiu očkovania. „Budeme s nimi rokovať o tom, či budú tieto údaje dostatočné, alebo či ich budeme potrebovať viac,“ dodal.

Európska lieková agentúra už v októbri postupne schválila používanie tretích dávok na posilnenie imunity voči covidu-19 v prípade vakcín založených na technológii mRNA. To sa týka preparátov spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna. Majú sa podávať najmenej šesť mesiacov po podaní druhej dávky očkovacieho prípravku.

O posilnení imunity ľudí naočkovaných jednodávkovou vakcínou firmy Johnson & Johnson má EMA rozhodovať podľa informácií agentúry Reuters v najbližších týždňoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet