Na hlavný obsah

Emisie produkuje aj odevný priemysel

Módne domy produkujú každý deň tisíce kusov oblečenia.

Pod pojmom znečistenie životného prostredia sa ľuďom najčastejšie vybavia veľké ropné spoločnosti, doprava a uhoľné elektrárne. Málokto si však uvedomí, že tam patrí aj nový fenomén posledného desaťročia, takzvaná rýchla móda. Veľké módne domy produkujú tisíce kusov oblečenia každý deň.

“Ľudia žijú veľmi rýchly a konzumný život. U mnohých vznikol návyk – po práci idú do obchodu s oblečením. Kúpia si čokoľvek, čo má príťažlivú cenu, hoci to reálne nepotrebujú. Oblečú si to maximálne raz-dvakrát,“ povedala Joanne Elstonová z organizácie na výmenu oblečenia SHRUB.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Organizácia Spojených národov (OSN) odhaduje, že na výrobu jedných riflí sa spotrebuje asi kilogram bavlny. Na produkciu kilogramu bavlny treba približne 10 000 litrov vody. Jeden človek toľko vypije asi za 10 rokov.

“Počas veľkovýroby odevov vzniká veľké množstvo odpadu. Len na výrobu polyesteru sa ročne použije viac ako 70 miliónov barelov ropy. Je to obrovská záťaž na životné prostredie. Nesmieme na to zabúdať,“ pripomína Sabrina Steinbrinková, členka organizácie Priatelia Zeme.

Jednou z možností zvrátenia tohto negatívneho trendu je napríklad aj takzvaná pomalá móda, teda nakupovanie kvalitných a trvácnych odevov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet