Na hlavný obsah

Etiópia: Tigrajskí rebeli znásilňovali amharské ženy, tvrdí Amnesty International

Organizácia hovorí o vojnových zločinoch.

Etiópia: Tigrajskí rebeli znásilňovali amharské ženy, tvrdí Amnesty International
Dym po náletoch etiópskeho letectva na tigrajskú metropolu Mekele. Foto: TASR/AP

Rebeli zo severoetiópskeho štátu Tigraj skupinovo znásilňovali, zneužívali a okrádali ženy v susednom regióne Amharsko. S odvolaním sa na správu ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI) o tom informuje spravodajský web BBC.

Šestnásť žien v amharskom meste Nifas Muča povedalo AI, že ich znásilnili bojovníci spojení s Tigrajským ľudovodemokratickým frontom (TPLF).

„Svedectvá, ktoré sme počuli od preživších, opisujú ohavné činy bojovníkov TPLF, ktoré predstavujú vojnové zločiny a potenciálne zločiny proti ľudskosti,“ uviedla generálna tajomníčka AI Agnès Callamardová.

Súčasný konflikt medzi tigrajskými silami a centrálnou vládou trvá už rok, pričom obvinenia z páchania násilností pri ňom vzniesli voči všetkým stranám konfliktu.

Jedna 45-ročná žena AI povedala, že k nej domov prišli štyria bojovníci TPLF a domáhali sa toho, aby im urobila kávu. „Odhadla som ich úmysly a poslala som svoje dcéry preč,“ povedala žena. Dodala, že jej bojovníci povedali, aby svoje dcéry privolala späť. Keď im odpovedala, že neprídu, začali jej nadávať.

„Jeden z nich ostatným povedal, aby ma prestali urážať,“ uviedla. Bojovník podľa nej ostatným povedal, že by táto žena mohla byť ich matkou. Ostatní bojovníci ho potom prinútili dom opustiť. „Traja muži v mojom dome zostali a potom ma striedavo znásilňovali,“ povedala.

Amsal Alamruová, ktorá na mieste vedie Úrad pre záležitosti žien a detí, Reuters povedala, že 74 žien uviedlo, že ich znásilnili počas deväťdňového obdobia, ktoré je zahrnuté v správe AI. Dodala, že obetí je pravdepodobne viac, ale znásilnenie nenahlásili pre hanbu a strach.

Vzhľadom na zlú bezpečnostnú situáciu a to, že tigrijskí rebeli v regióne vyrabovali lekárske zariadenia, väčšina zo žien nedostala potrebnú lekársku starostlivosť. Obete znásilnenia uviedli, že stále majú psychické a fyzické problémy vrátane bolesti chrbta, krvi v moči, depresií, úzkosti a problémov s chôdzou.

Hovorca TPLF Getaču Reda poznamenal, že správu AI zatiaľ nečítal. Agentúre Reuters povedal, že TPLF berie tieto obvinenia veľmi vážne a je pripravená vykonať nezávislé vyšetrovanie. Vládny hovorca a hovorca Amharska na žiadosť Reuters o komentár neodpovedali.

Amnesty International vyzvala bojovníkov TPLF, aby s porušovaním ľudských práv vrátane sexuálneho násilia na ženách, prestali. V minulosti zdokumentovala tiež znásilňovanie a ďalšie sexuálne násilie zo strany provládnych síl v Tigraji.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet