Na hlavný obsah

EÚ zvažuje potrestanie aeroliniek, ktoré dopravujú do Bieloruska migrantov

Medzi prepravcami by mohli byť aj turecké aerolínie.

EÚ zvažuje potrestanie aeroliniek, ktoré dopravujú do Bieloruska migrantov
Situácia na bielorusko-poľskej hranici po tom, ako sa migranti pokúsili prekonať bariéry Foto: TASR

Európska únia plánuje potrestať aerolinky, ktoré sa podieľajú na doprave migrantov, ktorých bieloruský režim preváža k hraniciam Poľska a pobaltských štátov. Novinárom to vo štvrtok (11. 11.) povedala hovorkyňa Európskej komisie, podľa ktorej by opatrenia proti aerolíniám mohli byť súčasťou pripravovaného nového balíka bieloruských sankcií.

Podľa informácií agentúry Bloomberg by medzi prepravcami mohla byť ruská spoločnosť Aeroflot či turecké aerolinky.

Aeroflot poprel, že by sa akokoľvek podieľal na aktivitách, ktorých organizáciu politici niektorých únijných krajín pripisujú bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi aj ruskému lídrovi Vladimirovi Putinovi. Akcie firmy však dopoludnia klesli o 1, 5 percent.

Sankcie proti spoločnosti Belavia

Krajiny Únie v posledných dňoch zrýchlili prípravu nových sankcií najmä pre vyhrotenú situáciu na poľsko-bieloruských hraniciach. Varšava tam vyslala armádu pre snahu tisícov migrantov preniknúť na poľské územie. Dvadsaťsedmička viní Lukašenka z toho, že sa snaží destabilizovať EÚ a zneužíva na to ľudí túžiacich po ľahkej ceste na Západ.

Únia preto v rámci nových sankcií plánuje popri bieloruských činiteľoch postihnúť aj tamojšiu leteckú spoločnosť Belavia, ale tiež aerolinky ďalších krajín.

„Preveríme právne cesty, ako zahrnúť do sankcií potrestanie niektorých aerolínií, ktoré sa podieľajú na preprave migrantov do Bieloruska,“ priblížila novinárom plán predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej hovorkyňa únie exekutívy.

Podrobnosti o možnom spôsobe potrestania neuviedla, dodala však, že EÚ chce akciu koordinovať so Spojenými štátmi, o čom Von der Leyenová v stredu (10. 11.) hovorila s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet