Na hlavný obsah

Eurokomisia vyzvala Poľsko na zaplatenie pokuty za prevádzkovanie bane Turów

Krajine hrozí krátenie eurofondov.

Eurokomisia vyzvala Poľsko na zaplatenie pokuty za prevádzkovanie bane Turów
Hnedouhoľná baňa Turów v Poľsku. Foto: ČTK/Vít Černý

Európska komisia vyzvala Poľsko, aby zaplatilo pokutu, ktorú má platiť pre pokračovanie prác v hnedouhoľnej bani Turów blízko českých hraníc. V stredu (10. 11.) to oznámila hovorkyňa eurokomisie, podľa ktorej bude Brusel pripomínať Varšave jej povinnosť zaplatiť dlžnú sumu v pravidelných intervaloch.

Súdny dvor Európskej únie uložil pokutu v dennej výške pol milióna eur 20. septembra a odvtedy dlh presiahol 25 miliónov eur. Varšava platiť odmieta a proti českej žalobe sa bráni. Ak sa Poľsko výzve nepodriadi, má komisia v krajnom prípade možnosť strhnúť dlh z jeho podielu na únijných fondoch.

Poľsko podľa hovorkyne komisie doteraz nijako nedoložilo, že by malo v úmysle prerušiť práce v bani. „Keďže (Poľsko) neposkytlo dôkaz o ukončení (prác), Komisia minulý týždeň poslala prvú výzvu na zaplatenie a bude tieto výzvy posielať dovtedy, kým nebude rešpektovaný súdny príkaz,“ oznámila hovorkyňa.

Súd predbežné rozhodnutie o zastavení ťažby vydal v máji po českej žalobe, podľa ktorej baňa, okrem iného, ohrozuje zásoby pitnej vody v českých obciach. Poľsko však príkaz dodržať odmietlo a požiadalo súd o jeho zrušenie s tým, že náhle zastavenie ťažby by malo pre krajinu značné ekonomické následky.

Sudcovia v Luxemburgu si v utorok (9. 11.) vypočuli argumenty oboch strán, konečný verdikt v spore by mali vydať do polovice budúceho roka. Česká a poľská vláda sa súbežne snažia o dosiahnutie dohody, po ktorej by Česko žalobu stiahlo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet