Na hlavný obsah

Europarlament schválil reformu poľnohospodárskej politiky

Niektorým poslancom sa zdá byť nedostatočná.

Europoslanci schválili reformu spoločnej poľnohospodárskej politiky. Do tejto oblasti smeruje až jedna tretina prostriedkov z európskeho rozpočtu. V nasledujúcich siedmich rokoch to bude takmer 390 miliárd eur. Časť poslancov považuje reformu za nedostatočnú.

O budúcnosti európskej poľnohospodárskej politiky sa rokovalo takmer tri roky. Schválená kompromisná reforma má zosúladiť oblasť poľnohospodárstva s environmentálnymi a klimatickými záväzkami Únie. Podľa časti poslancov sa tak však nestane.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Celá európska Zelená dohoda, ale aj záväzky pri ochrane klímy, jednoducho neboli poriadne zohľadnené, my sa tvárime, že máme stratégiu Z farmy na stôl, ale potom zoberieme tretinu rozpočtu celej Únie a dáme ju na aktivity ktoré sú v rozpore s touto stratégiou,“ uviedol europoslanec Martin Hojsík (Progresívne Slovensko).

Jedným z dôvodov, prečo je reforma spoločnej poľnohospodárskej politiky menej „zelená“, ako sa očakávalo je to, že jej základy položila predchádzajúca Komisia. Tá v tom čase ešte nezohľadňovala vedecké poznatky o ochrane klímy a biodiverzity.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet