Na hlavný obsah

Európska komisia chce efektívnejšie bojovať proti klamstvám na internete

Pripravuje nový kódex.

Európska komisia chce efektívnejšie bojovať proti klamstvám na internete
Ilustračné foto - dievča si pozerá facebook na počítači. Foto: TASR

Európska komisia pripravuje zmenu kódexu proti dezinformáciám. Odborníci očakávajú lepšiu kontrolu digitálnych platforiem, ktoré sa zaviazali obmedziť šírenie hoaxov na svojich stránkach.

Analýzy pritom ukazujú, že Slovensko patrí medzi štáty, v ktorých ľudia veria klamstvám na internete najviac v Európe. Medzi konšpiračnými teóriami stále výrazne dominujú tie o pandémii koronavírusu.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Marián Kukelka.

Bill Gates či 5G sieť

Slovenskej polícii sa za tento rok podarilo vyvrátiť viac ako 130 dezinformácií v digitálnom priestore. „Sto sa týkalo témy covid-19, zvyšok rôznych oblastí, ako napríklad tajný plán Billa Gatesa na ovládnutie sveta, účinky novej mobilnej siete 5G, presunu amerických vojsk ako tajného plánu na obsadenie krajiny a ďalšie,“ priblížil hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka.

Proti polopravdám bojuje aj kódex postupov proti dezinformáciám, ktorý Európska komisia predstavila ešte v roku 2018. Podľa riaditeľa Kancelárie Rady pre vysielanie a retransmisiu Ľuboša Kukliša je to veľkým krokom vpred. Kódex obmedzuje napríklad reklamu na konšpiračných weboch. Sociálne siete sa zároveň zaviazali lepšie komunikovať so svojimi užívateľmi.

„Keď niečo čítajú, čo nezávislí výskumníci označia za dezinformáciu, aby užívatelia boli informovaní o tom, ako s takými vecami naložiť,“ dodal Kukliš.

Boj sociálnych sietí proti hoaxom

Súkromní vlastníci sa snažia proti hoaxom bojovať aj mimo Európy. Asi najznámejším prípadom, keď sociálna sieť zasiahla, je účet na twitteri amerického exprezidenta Donalda Trumpa. Pre dlhodobé zdieľanie dezinformácií mu ho platforma natrvalo zablokovala.

Európska komisia pripravuje novú verziu kódexu, ktorú ešte oficiálne nepredstavila. Analytik pre hybridnú vojnu z ministerstva vnútra Daniel Milo očakáva, že digitálne platformy budú oveľa aktívnejšie plniť záväzky, ku ktorým sa zaviazali. „A či ich napĺňajú rovnako bez ohľadu na veľkosť trhu alebo veľkosť krajiny, v ktorej digitálna platforma pôsobí.“

Ukazuje sa totiž, že boj proti dezinformáciám je efektívnejší vo väčších krajinách. Kukliš očakáva lepšiu kontrolu dodržiavania pravidiel. „Tam bolo úplne jasné definované, čo sa má kódexom dosiahnuť a potom aj merateľné, či sa to skutočne dosiahlo.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko