Na hlavný obsah

Európska komisia schválila nákup vakcín spoločnosti Valneva

Ide o ôsmeho výrobcu, ktorý bude EÚ dodávať vakcíny.

Európska komisia schválila nákup vakcín spoločnosti Valneva
Sídlo francúzsko-rakúskeho výrobcu Valneva vo francúzskom meste Saint-Herblain. Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) schválila v stredu (10. 11.) v poradí už ôsmu zmluvu s európskou farmaceutickou spoločnosťou s cieľom nakúpiť jej potenciálnu vakcínu proti ochoreniu COVID-19. Tentoraz ide o zmluvu so spoločnosťou Valneva, ktorá poskytne všetkým členským štátom EÚ možnosť v roku 2022 nakúpiť takmer 27 miliónov dávok vakcín.

Prispôsobí sa mutáciám

Táto zmluva zahŕňa takisto možnosť prispôsobiť vakcínu novým kmeňovým variantom vírusu a umožňuje členským štátom v roku 2023 doobjednať až 33 miliónov ďalších vakcín.

Zmluva so spoločnosťou Valneva tak rozširuje zabezpečené široké portfólio vakcín, ktoré sa majú vyrábať v Európe: vrátane už podpísaných zmlúv so spoločnosťami AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech/Pfizer, CureVac, Moderna a Novavax.

Členské štáty EÚ majú stále možnosť rozhodnúť sa darovať všetky typy vakcín z portfólia EÚ chudobnejším krajinám sveta alebo ich presmerovať do iných európskych krajín.

Dôverujte vede, vyzvala eurokomisárka

Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová v tejto súvislosti pripomenula, že stratégia EÚ v oblasti vakcín prináša výsledky aj v čase, keď počet prípadov ochorenia COVID-19 v celom eurobloku opäť narastá.

„Vakcína od spoločnosti Valneva doplní do nášho portfólia ďalšiu možnosť, a to hneď, ako ju Európska agentúra pre lieky uzná za bezpečnú a účinnú. Naďalej podporujeme členské štáty v úsilí o dosiahnutie vysokej miery zaočkovanosti a náš odkaz zostáva nezmenený: dôverujte vede a očkujte sa, očkujte sa, očkujte sa,“ uviedla komisárka v správe pre médiá.

Komisia s podporou členských štátov EÚ sa rozhodla podporiť túto vakcínu na základe dôkladného vedeckého posúdenia, použitej technológie, skúseností spoločnosti s vývojom vakcín a jej výrobnej kapacity schopnej zaistiť dodávky pre všetky členské štáty EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet