Na hlavný obsah

Európska komisia vyzýva členské štáty, aby nezavádzali reštrikcie pri cestovaní v rámci EÚ

Cesty z krajín mimo EÚ by sa podľa EK mali obmedzovať.

Európska komisia vyzýva členské štáty, aby nezavádzali reštrikcie pri cestovaní v rámci EÚ
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) v pondelok (29. 11.) vyzvala štáty Európskej únie (EÚ), aby kvôli novému koronavírosvému variantu omikron nezavádzali žiadne obmedzenia pre cesty v rámci vnútorných hraníc Únie.

Podľa exekutívy EÚ by mali krajiny koordinovať svoje kroky a obmedzovať cesty zvonka, avšak umožniť ľuďom s covidovým certifikátom cestovať v rámci európskeho bloku bez obmedzení. Nové reštrikcie sa pritom chystá vyhlásiť Portugalsko, o ich prijatí podľa médií uvažovala aj poľská vláda.

Štáty EÚ v piatok (26. 11.) po odporúčaní komisie súhlasili s obmedzením letov zo siedmich juhoafrických krajín, v ktorých sa podľa epidemiológov zatiaľ nepreverený variant omikron rýchlo šíri. Viaceré krajiny však začali hovoriť aj o obmedzeniach týkajúcich sa ciest v rámci Únie.

Portugalsko bude od stredy (1. 12.) vyžadovať test od všetkých ľudí prichádzajúcich do krajiny, aj keď budú mať platné osvedčenie o očkovaní či prekonaní choroby. O povinnej karanténe pre ľudí z krajín, v ktorých sa výskyt omikronu preukázal, v pondelok podľa poľských médií rokovala tamojšia vláda.

Nakoniec rozhodla o tom, že do karantény budú musieť len ľudia prilietajúci z juhoafrických štátov, a to aj keď do Poľska zamieria cez ďalšiu krajinu EÚ.

„Členské štáty by mali upustiť od ďalších opatrení obmedzujúcich cesty v rámci EÚ. Je naďalej dôležité, aby štáty koordinovali svoje kroky,“ vyhlásil v pondelok hovorca komisie Christian Wigand. Únia by sa podľa neho mala napriek nárastu počtu prípadov a šíreniu nového variantu vyhnúť zatváraniu hraníc, ktoré vlani spôsobilo dlhé rady a poškodilo európsku ekonomiku.

Podľa aktuálne platných pravidiel členské štáty umožňujú voľne cestovať majiteľom takzvaných covidových pasov, ktoré môžu získať ľudia očkovaní, po absolvovanej chorobe alebo s čerstvým negatívnym testom.

Systém však počíta so „záchrannou brzdou“, ktorá štátom v prípadoch výrazne zhoršenej epidemiologickej situácie povoľuje vyhlásiť osobitné reštrikcie. Musia o tom však aspoň dva dni vopred informovať komisiu. Podľa hovorcu to zatiaľ urobilo iba Portugalsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet