Na hlavný obsah

Facebook zrušil tisíc účtov, ktoré šírili dezinformácie

Išlo o účty v Nikaragui, ktoré údajne prevádzkovala tamojšia vláda.

Facebook zrušil tisíc účtov, ktoré šírili dezinformácie
Na snímke protivládne demonštrácie z roku 2018 v Nikaragui. Foto: TASR

Internetová spoločnosť Meta, ktorá prevádzkuje okrem iného sociálnu sieť facebook, nechala v Nikaragui zrušiť zhruba tisíc účtov, ktoré podľa nej prevádzkovala tamojšia vláda ako súčasť dezinformačnej kampane namierenej proti opozícii.

Podľa spoločnosti Meta za účtami stáli úrady a strana súčasnej hlavy štátu Daniela Ortegu. Cieľom bolo manipulovať verejnou mienkou v Ortegov prospech. Napísala o tom agentúra AP.

Spoločnosť Meta uviedla, že sieť dezinformačných účtov začala fungovať po sérii masových protivládnych protestov v roku 2018. Ich obsah útočil na opozíciu a snažil sa vládu predstaviť v lichotivom svetle.

Účty obsluhovali najmä zamestnanci pošty, ale aj ďalších vládnych úradov. V októbri Meta zrušila celkovo 937 účtov, 140 stránok, 24 skupín na facebooku a 363 instagramových profilov.

„Bola to kampaň naprieč platformami. Išlo o komplexnú sieť na facebooku, tiktoku, instagrame, twitteri, youtube, blogspote a telegrame a na prepojených internetových stránkach. Zverejňovali pozitívny obsah o vláde a negatívne komentáre o opozícii a stovky falošných účtov používali na to, aby tieto príspevky šírili,“ uviedla spoločnosť Meta vo vyhlásení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet