Na hlavný obsah

Filmová babička Terezie Brzková zomrela pred 55 rokmi

K filmu sa dostala až po odchode z divadla.

Filmová babička Terezie Brzková zomrela pred 55 rokmi
Na snímke česká herečka Terezie Brzková. Foto: Wikipedia

Stala sa stelesnením vrcholného diela najslávnejšej českej spisovateľky Boženy Němcovej. Terezie Brzková, predstaviteľka legendárnej filmovej Babičky, zomrela pred 55 rokmi.

Herecké nadanie zdedila po svojich predkoch, keďže sa narodila v roku 11. januára 1875 ako Terezie Jelínková do rozvetvenej hereckej rodiny v českom Kolíne. Väčšina jej rodinných príslušníkov vrátane mamy a otca boli hercami, mali dokonca javiskovú spoločnosť, uvádza Československá filmová databáza.

Práve prácou v nej už v detstve získala prvé kontakty s divadlom. Ako herečka však začínala v rôznych divadelných kočovných spoločnostiach. Po prvý raz v kamennom divadle vystupovala až v roku 1906 v Pardubiciach, pôsobila tiež v Plzni a už počas prvej svetovej vojny aj v Národnom divadle v Prahe.

Hoci herectvo neštudovala, podarilo sa jej umelecky dozrieť a stala sa výbornou dramatickou herečkou. „Úlohy stvárňovala premyslenosťou a lyrickosťou prejavu, životnosťou postáv, mimickými prostriedkami, kultivovanosťou hlasu, plamennými výkonmi, naschvál sa vyhýbala teatrálnosti, vynikala humorom,“ uviedla na margo jej schopností databáza.

K filmu sa dostala až po odchode z divadla

Na doskách pražského Národného divadla počas svojej kariéry stvárnila napríklad Runu v Radúzovi a Mahulene či matku Jana Husa v rovnomennej hre. Popularitu aj v širšej verejnosti jej však priniesli až filmové úlohy, ku ktorým sa začala naplno venovať po odchode z divadla.

Po prvý raz sa na plátne predstavila v roku 1939, režisér Otakar Vávra ju obsadil do úlohy jednej z troch starých sestier vo filme Kúzelný dom. Azda najznámejšiu rolu Babičky stvárnila vo filmovom spracovaní románu Boženy Němcovej z roku 1940, ktoré režíroval František Čáp. Vo filme si zahrala napríklad aj s mladou Libušou Šafránkovou.

Jej filmový rozkvet však na chvíľu zabrzdila nacistická okupácia. Za čias Protektorátu Čechy a Morava sa jej dostávali len menšie a často epizódne úlohy, konštatuje databáza. Vyznačovala sa tým, že hrala najmä staršie a dobrosrdečné ženy.

Okrem Babičky sa však predstavila aj v ďalších doteraz populárnych filmoch. Možno spomenúť Pyšnú princeznú z roku 1952, kde stvárnila postavu mlynárky alebo Bol raz jeden kráľ (1954). Tu dostala rolu babky bylinkárky.

V kultovej českej rozprávke Princezná so zlatou hviezdou z roku 1959 si ju diváci pamätajú ako starenku. Vo filme sa predstavila ako 84-ročná. Rovnako úlohu starej ženy stvárnila aj v životopisnej dráme Jan Žižka (1955). V rovnakom roku dostala titul zaslúžilej umelkyne.

Princeznou so zlatou hviezdou sa s filmovým herectvom rozlúčila. Terezie Brzková zomrela vo veku 91 rokov 19. novembra 1966 v Prahe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet