Na hlavný obsah

Finančná správa je otvorenejšia, informácie verejnosti sprístupňuje na novom portáli

Sprístupnia všetky dáta, ktoré majú k dispozícii.

Finančná správa je otvorenejšia, informácie verejnosti sprístupňuje na novom portáli
Foto: TASR

Finančná správa spustila minulý týždeň portál otvorených dát – Open DATA. Systém bude voľne dostupný pre odbornú a laickú verejnosť, budú tam všetky údaje, ktoré má finančná správa k dispozícii. Pomôcť by mal aj samosprávam pri upravovaní rozpočtov.

Občania, novinári, ale aj odborná verejnosť má možnosť nazrieť do údajov o tom, ako náš štát hospodári. Finančná správa ich totiž sprístupnila na jednom mieste, na portáli Open DATA. Informácie rozdelila do niekoľkých kategórií. Téme sa venoval redaktor RTVS Tobiáš Petra.

Z grafov na stránke sa tak ľudia môžu jednoducho dozvedieť, ako sa finančnej správe darí vyberať dane a clo, získajú prehľad o nedoplatkoch a exekúciách, ale aj o daňových kontrolách.

„Je to z nášho pohľadu maximum možného, čo sme boli schopní sami vymyslieť a teraz budeme čakať na reakcie verejnosti a odborníkov na to, aké ďalšie dáta by chceli, aké ďalšie dáta by potrebovali a ak to bude možné a účelné, radi budeme toto naše rozhranie doplňovať o potrebné informácie,“ povedal prezident finančnej správy Jiří Žežulka.

Pomôže aj samosprávam

Nový dátový systém bude aj dobrou pomôckou pre samosprávy. „Nakoľko si tam môžu pozrieť starostovia miest a obcí, ako sa vyvíja daň z príjmov fyzických osôb a aj na základe tejto pomôcky si môžu lepšie naplánovať rozpočtovanie do budúceho roka,“ informovala hovorkyňa finančnej správy Martina Rybanská.

Na portáli je aj kategória s údajmi o očkovacej lotérii, ktoré ukazujú záujem o registráciu či podiel výhier v mestách a okresoch. Odborník na IT technológie Ondrej Macko si myslí, že systém zhromaždenia dát môže byť prínosom.

„Myslím si, že napríklad záujem o vyhodnotenie očkovacej lotérie bude asi veľký. Zatiaľ, čo som pozeral tie údaje, tak sú dosť strašidelné. Osobne si myslím, že je to taký ďalší nástroj, ktorým sa v podstate tak otvára štát z toho pohľadu finančnej správy,“ uviedol pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Na vytvorení verejného portálu pracovala finančná správa od marca a vynaložila naň necelých 34 000 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko