Na hlavný obsah

Finančná správa v rámci rozsiahlej medzinárodnej akcie zadržala výrobcov falošných cigariet

Kriminálny úrad prekazil nelegálny obchod za 32 miliónov.

Finančná správa v rámci rozsiahlej medzinárodnej akcie zadržala výrobcov falošných cigariet
Na snímke zľava riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Miroslav Homola, prezident finančnej správy Jiří Žežulka, riaditeľ sekcie pátrania na Generálnom riaditeľstve ciel ČR Michal Šimùnek a riaditeľ Ústredného policajného vyšetrovacieho úradu vo Vroclave Slawomir Banasiak. Foto: TASR

Policajti z Kriminálneho úradu finančnej správy zadržali v rámci akcie rozsiahleho medzinárodného vyšetrovacieho tímu BOB na Slovensku 5 páchateľov, ktorí vyrábali a predávali nelegálne cigarety. Dvaja z nich sú spoluorganizátori zločineckej skupiny, všetci piati zadržaní sú Slováci. V prípade dokázania viny im hrozí 3 až 8-ročný trest.

Policajtom sa tiež podarilo zaistiť viac ako 1,8 milióna kusov falošných cigariet rôznych značiek, tri funkčné linky na ich výrobu či hotovosť vo výške 37 000 eur. Kriminálny úrad vykonal v Trnavskom a Nitrianskom kraji celkovo 4 domové prehliadky a 21 prehliadok skladových priestorov.

Informoval o tom riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Miroslav Homola na tlačovej konferencii. „Ide o historicky najrozsiahlejšiu akciu, do ktorej sa Kriminálny úrad finančnej správy zapojil,“ konštatoval. Cigarety mali smerovať na slovenský aj európsky trh.

Slovenská finančná správa spolupracovala v rámci akcie aj s kolegami z Českej republiky a Poľska. Práve v týchto štátoch pracovali zadržaní falšovatelia cigariet. Dovedna vo všetkých troch krajinách v septembri zadržali 19 osôb vrátane organizátorov a spoluorganizátorov zločineckej skupiny a zaistili 5 miliónov kusov cigariet, uviedol prezident slovenskej finančnej správy Jiří Žežulka.

„O mimoriadnosti tohto zásahu svedčí predovšetkým to, že sa nám len na území Slovenska podarilo prekaziť nelegálny obchod v hodnote 32 miliónov eur,“ dodal Žežulka.

Akcia bola úspešná aj v Poľsku a Česku

V Česku v rámci akcie zadržali 5 osôb, z ktorých bol 1 Čech a 4 Poliaci, uviedol riaditeľa sekcie pátrania na Generálnom riaditeľstve ciel ČR Michal Šimůnek. Českí policajti zároveň zaistili viac ako 800 000 komponentov určených na výrobu krabičiek od nelegálnych cigariet. V prípade, že by sa cigarety dostali do obehu, škoda by atakovala hranicu 100 miliónov českých korún (takmer 4 milióny eur).

V Poľsku pri akcii zadržali 9 ľudí, z ktorých všetci mali poľskú národnosť. V putách skončil aj vodca poľskej organizovanej skupiny, ktorému v prípade dokázania viny hrozí 15-ročný trest odňatia slobody. Ostatným zadržaným členom hrozí 8 rokov pobytu vo väzení, informoval riaditeľ Ústredného policajného vyšetrovacieho úradu vo Vroclave Slawomir Banasiak.

Počas akcie sa podarilo zlikvidovať viacero zločineckých skupín, ktoré fungovali nezávisle od seba. „Táto kontrolná akcia chráni rozpočet nielen Slovenskej republiky, ale aj ostatných európskych partnerov,“ uzavrel Žežulka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko