Na hlavný obsah

Firma Pfizer žiada v USA o povolenie pre svoj liek proti koronavírusu

Liek má slúžiť na skorú domácu liečbu nákazy.

Firma Pfizer žiada v USA o povolenie pre svoj liek proti koronavírusu
Na archívnej snímke logo Pfizeru na sídle spoločnosti v New Yorku. Foto: TASR/AP

Farmaceutická spoločnosť Pfizer v utorok (16. 11.) oznámila, že požiadala americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA) o udelenie povolenia na núdzové používanie svojho lieku proti chorobe covid-19.

Liek s názvom Paxlovid podľa predbežných výsledkov klinických testov znižuje riziko hospitalizácie či úmrtia po nákaze koronavírusom o takmer 90 percent. Denník The Washington Post v utorok (16. 11.) informoval, že americká vláda už pripravuje nákup tabletiek pre desať miliónov pacientov.

Pfizer uviedol, že ukončil proces podania príslušnej žiadosti a poskytol FDA aj údaje o svojej klinickej štúdii, na ktorej sa zúčastnilo 775 dospelých.

Paxlovid by podľa agentúry Reuters mohol byť sľubnou novou zbraňou v boji proti koronavírusu, keďže by mohol slúžiť na skorú domácu liečbu nákazy a pomôcť predchádzať hospitalizáciám pacientov s covidom-19. „Taktiež by sa mohol stať dôležitým nástrojom pre krajiny a oblasti s obmedzeným prístupom k vakcínam alebo nízkou preočkovanosťou,“ dodáva Reuters.

Doteraz sa pri liečbe covidu-19 zdravotníci spoliehali na prípravky, ktoré sa musia aplikovať vnútrožilovo alebo injekciou, takže pacienti museli prísť do nemocnice, ktoré sú pri silných vlnách nákazy často na hraniciach svojich možností. Účinná tabletka, ktorú môžu pacienti užiť doma, by lekárom poskytla úplne nové možnosti.

Dva nemenované zdroje oboznámené s transakciou denníku The Washington Post oznámili, že Washington pravdepodobne tento týždeň oznámi dohodu o nákupe desiatich miliónov dávok lieku Paxlovid. Biely dom tvrdenia odmietol komentovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet