Na hlavný obsah

Fontáne Družba vrátia jej lesk a slávu

Po dlhých rokoch sa dočká obnovy.

Po štyridsiatich rokoch vrátia lesk a slávu ikonickej fontáne Družba na Námestí slobody. Dominanta námestia je od roku 2007 nefunkčná. Od budúceho roka budú upravovať aj jej okolie.

Fontána Družba bola postavená na prelome 70. a 80.tych rokov 20. storočia. Ide o dielo architektov Virgila Droppa a Juraja Hlavicu a sochárov Karola Lacka, Tibora Bártfaya a Juraja Hovorku.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Nefungujúce čerpadlá, elektroinštalácia , či narušená statika dvanásťtonového kvetu. Fontána Družba je v havarijnom stave. Väčšina technického zázemia fontány sa nachádza v podzemnej strojovni, umiestnenej priamo pod fontánou. Práve jej obnova bude trvať najdlhšie.

„Bazény prepúšťali vodu priamo do kotolne, ktorá sa nachádza pod nimi, čo je samozrejme nebezpečné a neprevádzkovateľné,“ hovorí Lenka Antalová Plavuchová, viceprimátorka Bratislavy.

„Návrh riešenia fontány pozostáva v tom, že múrik by mal byť zrušený a rebrá, ktoré sú medzi jednotlivými bazénmi, by mali byť zrezané takým spôsobom, aby sa vytvorila kaskádovitá spevnená plocha, do ktorej bude možné vstúpiť,“ opisuje Peter Lényi, autor architektonického návrhu.

Po dokončení opravy sa majú jednotlivé bazény fontány viac sprístupniť ľuďom, aby sa v nich dalo osviežiť počas letných horúčav. Fontána bude menej náročná na spotrebu vody.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny