Na hlavný obsah

Francúzsko nepotrebuje lockdown pre neočkovaných, tvrdí Macron

Krajine sa podarilo spomaliť šírenie vírusu.

Francúzsko nepotrebuje lockdown pre neočkovaných, tvrdí Macron
Očkovanie proti covidu. Foto: TASR/AP

Francúzsko nemusí postupovať po vzore iných európskych krajín, ktoré zavádzajú reštrikcie voči ľuďom, ktorí sa nezaočkovali proti covidu. Uviedol to francúzsky prezident Emmanuel Macron. Poznamenal pritom, že sa Francúzsku podarilo šírenie nákazy vďaka covidovému pasu spomaliť.

Európa sa opäť stala epicentrom pandémie, čo prinútilo niektoré európske štáty vrátane Nemecka a Rakúska obnoviť pred Vianocami reštrikcie. Zároveň sa rozpútala debata o tom, či vakcíny samy o sebe budú stačiť na potlačenie covidu, píše agentúra Reuters.

„Štáty, ktoré zavádzajú uzávery pre neočkovaných, nezaviedli (zdravotnícky) pas. Takýto krok preto nebude vo Francúzsku potrebný,“ uviedol Macron vo štvrtok (19. 11.).

Vo Francúzsku je vyžadované potvrdenie o očkovaní proti covidu či čerstvý negatívny test na koronavírus napríklad pri návšteve reštaurácií, kaviarní, kín či pri diaľkových cestách vlakom.

Minulý týždeň na Európu pripadala viac ako polovica z globálneho sedemdňového priemeru potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a zhruba polovica nových úmrtí, píše Reuters s odvolaním sa na svoje prepočty.

Pandemické reštrikcie

Kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok oznámila, že Nemecko bude zavádzať nové opatrenia podľa počtu infikovaných v nemocniciach. Obmedzenia doľahnú predovšetkým na nezaočkovaných, ale aj zaočkovaní a tí, čo covid prekonali, budú potrebovať testy, ak sa epidemická situácia zhorší. Lockdown pre nezaočkovaných už zaviedlo Rakúsko.

Predtým pred rakúskou ambasádou v Paríži proti rakúskym reštrikciám demonštrovalo niekoľko stoviek ľudí. Účastníci vyjadrili obavy, že Francúzsko by mohlo byť ďalšou krajinou, ktorá obnoví reštrikcie v snahe spomaliť šírenie vírusu.

Macron poznamenal, že stále čaká na odporúčanie odborníkov, či by tretiu dávku vakcíny mali ponúknuť všetkým, ktorí dostali dve dávky. Teraz môžu posilňujúcu dávku vo Francúzsku dostať ľudia starší ako 65 rokov a rizikové skupiny.

Od decembra bude v krajine tretia posilňujúca dávka vakcíny predpokladom pre udržanie platnosti covidových pasov u ľudí starších ako 65 rokov. „Ak sa ukáže, že tretia dávka je účinná a potrebná pre širšiu verejnosť, tak to samozrejme zahrnieme do zdravotníckeho pasu,“ povedal Macron.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet