Na hlavný obsah

Francúzsko vrátilo Beninu 26 artefaktov, ktoré si privlastnilo počas kolonizácie

Africký štát bude požadovať aj ďalšie.

Francúzsko vrátilo Beninu 26 artefaktov, ktoré si privlastnilo počas kolonizácie
Artefakty, ktoré Francúzsko vracia Beninu. Foto: Euronews - Twitter

Francúzsko oficiálne vrátilo Beninu 26 artefaktov ukoristených pred 130 rokmi na africkom území počas kolonizácie. Príslušnú dohodu v utorok (9. 11.) v Paríži podpísali ministri kultúry oboch krajín, informovala agentúra AFP. Do západoafrickej krajiny prevezú predmety v stredu (10. 11.).

Celkovo 26 umeleckých predmetov uložených v múzeu Quai Branly pochádza z kráľovských palácov v Abomey, ktoré bývalo hlavným mestom Dahomejského kráľovstva. UNESCO paláce odvtedy zapísalo na zoznam svetového dedičstva v Afrike.

Dohodu v utorok svojím podpisom potvrdili francúzska ministerka kultúry Roselyne Bachelotová a jej beninský náprotivok Jean-Michel Abimbola. Do západoafrickej krajiny predmety privezie delegácia vedená prezidentom Patricom Talonom v stredu.

„Je to symbolický a historický moment, na ktorý sa dlho čakalo,“ uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý sa v roku 2017 zaviazal k vráteniu majetku ukoristeného francúzskym koloniálnym vojskom späť do Afriky.

Budú žiadať ďalšie artefakty

Benin, ktorý získal nezávislosť od Francúzska v roku 1960, sa usiloval o vrátenie predmetov dlhodobo. „Všetok beninský ľud vám za to vyjadruje vďaku,“ povedal beninský prezident Talon, ktorý do Francúzska pricestoval špeciálne pri tejto príležitosti.

Dodal však, že odovzdanie 26 predmetov do Beninu je len prvý krok a že od Francúzska bude žiadať vrátenie ďalších artefaktov.

Správa francúzskej historičky Bénédicte Savoyovej a senegalského ekonóma a mysliteľa Felwinea Starra z roku 2018 odporučila plošné navrátenie kultúrnych artefaktov odvezených z Afriky.

Savoyová a Starr, ktorí analýzu spracovali na Macronovu žiadosť, v texte uviedli, že z Afriky bolo odcudzených až 90 percent miestneho umenia. Len v múzeu Quai Branly identifikovali 46 000 predmetov, ktoré by sa podľa nich mali vrátiť do Afriky. Múzeum má vo svojej zbierke asi 70 000 afrických artefaktov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet