Na hlavný obsah

Gréci zavedú povinné očkovanie seniorov. Od tých, ktorí ho odmietnu, vyberú pokuty

V krajine je viac ako pol milióna neočkovaných nad 60 rokov.

Gréci zavedú povinné očkovanie seniorov. Od tých, ktorí ho odmietnu, vyberú pokuty
Dvaja mladíci s ochrannými rúškami kráčajú pred Gréckou Akadémiou v Aténach. Foto: TASR/AP

Grécko zavedie povinné očkovanie proti covidu-19 pre ľudí starších ako 60 rokov a za nedodržanie tejto povinnosti bude od polovice januára vyberať mesačnú pokutu 100 eur. Informoval o tom v utorok (30. 11.) miestny denník Kathimerini.

Toto opatrenie oznámil na zasadnutí vlády grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. Pripustil, že ide o prísne opatrenie, ktoré ale podľa neho „zachráni životy“. Vláda k nemu siaha okrem iného v súvislosti so šírením nového variantu koronavírusu omikron, ktorý sa zatiaľ v Grécku nepotvrdil.

Podľa Mitsotakisa je teraz v Grécku vyše 520 000 neočkovaných seniorov. Premiér tiež povedal, že väčšina pacientov s covidom leží v nemocniciach na prístrojoch a väčšina úmrtí spojených s ochorením je práve medzi ľuďmi v tomto veku.

Povinné očkovanie proti covidu platí v Grécku už od septembra pre zamestnancov štátnych aj súkromných zdravotníckych zariadení. Pre osoby staršie ako 60 rokov má byť povinné od 16. januára.

K tomuto dátumu bude stačiť rezervácia k prvej dávke vakcíny. Pokutu sto eur mesačne za nedodržanie tohto opatrenia budú posielať všetkým nezaočkovaným automaticky, uviedol denník Kathimerini.

Aspoň jednu dávku vakcíny dostalo podľa webu Our World in Data v Grécku 67,69 % ľudí, plne zaočkovaných je v krajine 63,46 % osôb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet