Na hlavný obsah

Gröhling sa nezúčastnil hlasovania o nových opatreniach, chce viac výhod pre zaočkovaných

Obmedzenia zaočkovaných odmieta celá SaS.

Gröhling sa nezúčastnil hlasovania o nových opatreniach, chce viac výhod pre zaočkovaných
Na snímke minister školstva Branislav Gröhling. Foto: TASR

„Zaočkovanie je jediná cesta, po ktorej vyjdeme z tejto pandémie a myslím si, že sankcie k smerom nezaočkovaným majú byť súčasťou všetkého,“ uviedol po štvrtkovom (18. 11.) rokovaní vlády minister školstva Branislav Gröhling (SaS), ktorý sa nezúčastnil na hlasovaní o nových opatreniach proti šíreniu koronavírusu.

Minister však dodal, že pod sankciami nemyslí pokuty, ale napríklad obmedzenia vstupov do prevádzok. „Nemôžem povedať, že sa neteším z tohto nového covidového automatu, ale na druhej strane by som si predstavoval o mnoho výraznejšie sankcie pre nezaočkovaných a výraznejšiu podporu pre zaočkovaných,“ konštatoval.

Nové opatrenia v rámci úpravy covidového automatu nepodporili ani zvyšní ministri za SaS, ktorí sa zúčastnili štvrtkového rokovania. Ministerský klub podľa ministra hospodárstva a predsedu strany Richarda Sulíka (SaS) nesúhlasil s tým, aby sa zhoršovali podmienky pre zaočkovaných. So sprísnením podmienok pre nezaočkovaných ľudí však liberáli súhlasia.

Minister varuje pred nedostatkom učiteľov

Gröhling sa tiež vyjadril, že ministerstvo školstva stojí za učiteľskými organizáciami, ktoré požadujú vyššie platy pre pedagogických zamestnancov. Tvrdí, že vyššie platy učiteľom vláda sľúbila pred voľbami a mala by tento sľub splniť aj v ťažkej situácii, v ktorej sa krajina nachádza.

Nízke platy v školstve nemotivujú mladých ľudí, aby pracovali ako učitelia. Gröhling varoval, že už budúci rok bude Slovensku chýbať 1 500 učiteľov, v roku 2025 to má byť až 8 000 pedagógov. „Platy sú výrazným motivátorom na to, aby šli mladí ľudia do školstva a aby učili a aby sa vzdelávali aj do budúcna,“ povedal minister.

V súčasnosti sa čaká na uvoľnenie peňazí na vyššie platy zo strany ministerstva financií. „My vieme dať bližšie platy vtedy, ak tie financie dostaneme z ministerstva financií,“ konštatoval. Rezortu sa však podarilo poslať riaditeľom škôl 200 eur na každého pedagogického zamestnanca, aby mohli tieto peniaze rozdeliť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko