Na hlavný obsah

Herec Kevin Spacey musí tvorcom seriálu House of Cards zaplatiť 31 miliónov dolárov

Spacey čelil obvineniam zo sexuálneho obťažovania.

Herec Kevin Spacey musí tvorcom seriálu House of Cards zaplatiť 31 miliónov dolárov
Americký herec Kevin Spacey počas predbežného súdneho vypočutia. Foto: TASR/AP

Americký herec Kevin Spacey prehral spor s producentmi seriálu House of Cards, ktorým arbitráž priznala nárok na približne 31 miliónov dolárov (cca 26,7 milióna eur) v odškodnom a súdnych trovách.

Spacey hral v seriáli hlavnú postavu, pred štyrmi rokmi ale o úlohu prišiel vo svetle obvinení zo sexuálneho obťažovania mladých mužov. Spoločnosť MRC, ktorá úspešnú reláciu produkovala, sa domáha náhrady za vzniknuté straty.

Informácia o výsledku arbitráže sa dostala do médií po tom, ako sa MRC obrátila na súd v Los Angeles so žiadosťou o potvrdenie vyrovnania. To ukladá Spaceymu a jeho dvom výrobným spoločnostiam povinnosť zaplatiť odškodnenie 29,5 milióna dolárov a k tomu náklady druhej strany na proces vo výške skoro 1,5 milióna dolárov, uvádza server Variety.

MRC uvádza, že odchod Spaceyho zo seriálu o politických intrigách vo Washingtone jej spôsobil „značné straty“. Tvorcovia s ním po piatich sériách ukončili spoluprácu po tom, ako americká televízia CNN priniesla informáciu, že Spacey pri nakrúcaní seriálu obťažuje mladých členov štábu.

Nasledovalo interné vyšetrovanie, ktoré podľa produkčnej spoločnosti herca usvedčilo z nevhodného správania a porušenia zmluvy. MRC tvrdí, že predtým o probléme nevedela.

Viacero škandálov

Nebola to pri tom jediná kauza, s ktorou sa Spacey v danom čase potýkal. Herec známy z filmov Sedem alebo Americká krása sa na jeseň 2017 na vrchole kampane MeToo stal jedným z hlavných terčov obvinenia po vypuknutí škandálu okolo producenta Harveyho Weinsteina.

Zo sexuálneho obťažovania ho nakoniec nariekli tri desiatky mužov, na súd sa ale dostal jediný prípad. V ňom napokon prokuratúra v roku 2019 obvinenia stiahla.

Spaceyho kariéra sa však ocitla v troskách. O úlohu v seriáli House of Cards prišiel v momente, keď bola tvorba poslednej, šiestej série v plnom prúde, pričom scenár bol už skoro hotový. Následne ho kompletne prepracovali do podoby bez hlavnej postavy politika Franka Underwooda a sériu skrátili z plánovaných 13 dielov na 8.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet