Na hlavný obsah

Hlas-SD vyzval prezidentku, aby zvolala okrúhly stôl strán k zmene ústavy a referendu

Vyzval aj koalíciu, aby splnila svoje sľuby.

Hlas-SD vyzval prezidentku, aby zvolala okrúhly stôl strán k zmene ústavy a referendu
Na snímke členovia predsedníctva strany Hlas - sociálna demokracia. Foto: TASR

Mimoparlamentná strana Hlas-SD vyzvala v stredu pri príležitosti 17. novembra prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby zorganizovala okrúhly stôl predstaviteľov parlamentných politických strán k zmene Ústavy SR, ktorá by umožnila referendum o predčasných voľbách.

Zároveň vyzvala lídrov koaličných strán, aby splnili svoje sľuby a umožnili zmenou ústavy čo najskoršie konanie referenda.

„Je hanbou, že 32 rokov po Novembri sa ľudia márne domáhajú svojho základného ústavného práva. Vyzývame preto pani prezidentku, aby tak, ako prejavila starosť o ústavnú čistotu referenda, dnes prejavila starosť o právo pol milióna občanov SR, ktorí o toto referendum právoplatne požiadali,“ povedal líder Hlasu Peter Pellegrini.

„Vyzývame vládu, aby bezodkladne podala do legislatívneho procesu zmenu ústavy, ktorá referendum umožní. Po uplynutí polročnej lehoty už nie je priestor na žiadne ďalšie výhovorky,“ dodal.

Pellegrini vyzval, aby sa nedovolilo ďalšie rozdeľovanie spoločnosti, či výbuchy nenávisti jeden voči druhému. Treba podľa neho vzájomné pochopenie.

„A obávam sa, že sa dožijeme ďalšieho hnevu a sklamania u ľudí, ak im neumožníme vyjadriť svoj postoj v referende,“ zdôraznil. Zmenu ústavy považuje strana za jedinú cestu, ako možno dospieť k referendu a naplneniu práva 600 000 občanov, ktorí oň požiadali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko