Na hlavný obsah

Hlavný obvinený z teroristického útoku v Paríži vypovedal pred súdom

Pri útokoch spred šiestich rokov zahynulo 130 ľudí.

Hlavný obvinený z teroristického útoku v Paríži vypovedal pred súdom
Na umeleckej skici hlavný obžalovaný Salah Abdeslam. Foto: TASR/AP

Na súde v Paríži v utorok (2. 11.) vypovedal jediný preživší zo skupiny teroristov, ktorí 13. novembra 2015 zaútočili v centre Paríža a zabili 130 ľudí. Hlavný obžalovaný Salah Abdeslam hovoril o svojom charaktere, o obyčajnom detstve, práci mechanika alebo o návštevách barov a kasín.

Jeho výpovedi predchádzalo päť týždňov svedectva preživších útokov a pozostalých po obetiach. O vývoji súdneho pojednávania informovala stanica BFM TV.

V procese je obžalovaných 20 ľudí, z ktorých šesť je na úteku. Väčšine hrozí doživotné väzenie. Sedem samovražedných atentátnikov zomrelo pri útokoch. Hlavným obžalovaným je 31-ročný Francúz marockého pôvodu Abdeslam, ktorý sa na začiatku súdu vyhlásil za vojaka teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Čítanie rozsudku je zatiaľ v pláne na 25. mája 2022.

Súd v utorok popoludní začal s výsluchmi 14 obžalovaných, táto fáza procesu potrvá štyri dni. Abdeslam v presklenom boxe pre obvinených vypovedal ako prvý, pretože súd ich predvoláva v abecednom poradí.

Svoje detstvo opísal Abdeslam ako „veľmi jednoduché s dobrou atmosférou“. Spresnil tiež, že hoci má po rodičoch francúzske občianstvo, vyrástol v Molenbeeku na predmestí Bruselu, odkiaľ pozná už od detstva aj ďalšieho obvineného Mohameda Abriniho.

Na otázku sudca tiež priznal, že chodieval na diskotéky, do barov a do kasín, aby sa pobavil. Až neskôr sa stal fanatickým džihádistom a verejným nepriateľom číslo jeden, konštatuje Le Figaro.

Na otázku o bývalých partnerkách odmietol Abdeslam odpovedať. Podľa denníka Le Figaro sa ale mal ženiť s o dva roky mladšou Yasminou.

Po zadržaní v roku 2016 strávil niekoľko mesiacov vo väzení, kde ho dozorcovia hodnotili ako „pokojného a poslušného“, uviedol súd.

V súčasnosti je Abdeslam vo väznici vo Fleury-Mérogis, kde ho dňom aj nocou stráži striedavo osem strážcov. Pôvodne bol pod dohľadom kamier, ale francúzsky štát odsúdili za „nezákonné podmienky zadržiavania“, a musel preto nájsť iný spôsob, ako na muža obvineného z najhorších teroristických činov v moderných dejinách Francúzska dohliadať.

Pozornosť verejnosti vzbudila aj cena jeho väznenia, ktorá predstavuje zhruba 36 000 eur mesačne, čo z neho robí najdrahšieho muža zadržiavaného vo Francúzsku, píše Le Figaro.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet