Na hlavný obsah

Holandské nemocnice žiadajú vládu o sprísnenie opatrení proti šíreniu covidu

Nezvládajú nápor infikovaných.

Holandské nemocnice žiadajú vládu o sprísnenie opatrení proti šíreniu covidu
Na snímke zdravotník z jednotky intenzívnej starostlivosti v holandskom Maastrichte. Foto: Reuters

Skupina nemocníc v holandskej provincii Limburg žiada vládu, aby zaviedla prísnejšie opatrenia proti šíreniu koronavírusovej infekcie. Päť zdravotníckych zariadení uviedlo, že nemá dostatok miesta ani personálu, aby zvládlo ďalších pacientov s covidom. Informovala o tom agentúra Reuters.

Denné prírastky sa v Holandsku, podobne ako v ďalších častiach Európy, blížia k maximám aj napriek tomu, že miera zaočkovanosti dospelej populácie v 17-miliónovej krajine dosahuje 85 percent.

Kabinet premiéra Marka Rutteho minulý týždeň oznámil nové opatrenia, ktoré majú šírenie nákazy spomaliť. Rúška sú opäť povinné na verejných miestach, akými sú obchody, knižnice, stanice, nemocnice a univerzity.

Pribudli tiež miesta, kde sa ľudia musia preukázať dôkazom o tom, že sú očkovaní, prekonali covid alebo majú negatívny test. Doteraz ho potrebovali napríklad pri návšteve reštaurácií, barov, kín, divadiel alebo športových zápasov, od soboty (6. 11.) ide aj o terasy reštaurácií, múzea alebo posilňovne.

Národný inštitút verejného zdravotníctva (RIVM) má ešte v utorok (9. 11.) zverejniť údaje o infikovaných a očakáva sa, že možno presiahnu rekordný prírastok z 20. decembra minulého roka, keď pribudlo 12 997 infikovaných.

„Smerujeme priamo do zdravotníckej katastrofy a celý systém sa zasekáva,“ uviedlo päť nemocníc z provincie Limburg v liste, ktorý poslali Rutteho vláde.

„Sme presvedčení, že zvyšok Holandska nás bude čoskoro nasledovať,“ napísali v texte, kde naliehajú na nové opatrenia vrátane okamžitého očkovania starších a zraniteľných pacientov treťou dávkou vakcíny.

Rutteho kabinet uviedol, že ponúkne očkovanie pacientom starším ako 60 rokov, len čo im uplynie šesť mesiacov od druhej dávky. Ďalšia tlačová konferencia, kde možno oznámia ďalšie sprísnenie pravidiel, sa má konať v piatok (12. 11.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet