Na hlavný obsah

Hollywoodska kráska a kráľovná romantických komédií Meg Ryanová oslavuje šesťdesiatku

Vytvorila nezabudnuteľnú dvojicu s Tomom Hanksom.

Hollywoodska kráska a kráľovná romantických komédií Meg Ryanová oslavuje šesťdesiatku
Meg Ryanová vo filme Láska cez internet. Foto: © 1998 Warner Brothers

Americká herečka Meg Ryanová, patrila najmä v 80. a 90. rokoch k najpôvabnejším hollywoodskym herečkám, uplatnila sa hlavne v komédiách a romantických filmoch. Narodila sa 19. novembra pred 60 rokmi.

Meg Ryanová celým menom Margaret Mary Emily Anne Hyraová sa narodila v americkom meste Fairfield v štáte Connecticut do rodiny príležitostnej herečky a učiteľa matematiky. Po ukončení strednej školy v roku 1979 študovala žurnalistiku na University of Connecticut a neskôr aj na New York University.

Aby si popri štúdiu zarobila, účinkovala v televíznych reklamách. Skúsenosti v oblasti reklamy viedli k postupnému rozvíjaniu jej hereckej dráhy. Vysokoškolské štúdium zanechala a vydala sa v ústrety svojim umeleckým ambíciám.

Meg Ryanová na galavečere amfAR Los Angeles 2021.Foto: ČTK/ABACA
Foto: ČTK/ABACA

Filmová kariéra

Prvýkrát na seba výraznejšie upozornila v sci-fi produkovanom Stevenom Spielbergom Vnútorný vesmír (1987), v ktorom spoznala herca Dennisa Quaida, ktorého si následne vzala v roku 1991 za muža.

Skutočnú hviezdu z nej však urobil film Keď Harry stretol Sally (1989), kde ju diváci mohli vidieť po boku Billyho Crystala. Za rolu citlivej Newyorčanky Sally Albrightovej sa jej ušla nominácia na Zlatý glóbus.

Herci Meg Ryanová a Billy Crystal
Herci Meg Ryanová a Billy Crystal počas slávnostného otvorenia festivalu klasických filmov TCM 2019 „Keď Harry stretol Sally“ v apríli 2019 v Los Angeles. Foto: ČTK/AP
Foto: ČTK/AP

V roku 1991 si zahrala spolu s Valom Kilmerom aj v životopisnom filme o osudoch legendárnej kapely The Doors. Nasledoval úspešný film Bezsenné noci v Seattli (1993) s Tomom Hanksom, ktorý zarobil cez 225 miliónov dolárov. Obom hercom priniesol ich výkon nomináciu na Zlatý glóbus.

Herečka však nechcela byť vnímaná len prostredníctvom žánru romantickej komédie, a tak sa v dráme Keď muž miluje ženu (1994) ujala roly alkoholičky. V roku 1995 bola súčasťou filmu Francúzsky bozk a vážnejšej úlohy pilotky Karen sa zhostila vo vojnovom filme Odvaha pod paľbou (1996).

Divácky úspešný bol tiež film Mesto anjelov (1998), v americkom remaku legendárneho nemeckého filmu Nebo nad Berlínom režiséra Wima Wendersa z roku 1987 si Meg Ryanová zahrala po boku Nicolasa Caga.

Overený Hanks

Po tretí raz ju nominovali na Zlatý glóbus za úlohu majiteľky kníhkupectva v komédii Láska cez internet (1998), v ktorej si opäť zahral aj Tom Hanks. Ani jednu z nominácií však vo víťazstvo nepremenila.

Zlomom sa pre Ryanovú stalo nakrúcanie filmu Skúška života (2000), kedy stretla Russella Crowa. Ich románik nakoniec viedol k rozpadu desaťročného manželstva s Quaidom, s ktorým má Ryanová syna Jacka, v trvalý vzťah ale neprerástol.

V roku 2015 debutovala ako režisérka snímky Listy z vojny (Ithaca), v ktorom hrala aj hlavnú úlohu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet