Na hlavný obsah

Hongkonského aktivistu odsúdili na viac ako 3,5 roka väzenia

Obvinili ho zo separatizmu a prania peňazí.

Hongkonského aktivistu odsúdili na viac ako 3,5 roka väzenia
Na snímke bývalý líder študentského prodemokratického hnutia Studentlocalism Tony Čung. Foto: TASR/AP

Dvadsaťročného prodemokratického aktivistu Tonyho Čunga v utorok (23. 11.) odsúdili na 43 mesiacov väzenia, keď ho uznali vinným zo snáh o odtrhnutie Hongkongu od pevninskej Číny a z prania špinavých peňazí. Informovala o tom agentúra Reuters.

Čunga obvinili zo separatizmu na základe kontroverzného bezpečnostného zákona, ktorý Čína, pod ktorú poloautonómny Hongkong spadá, presadila v reakcii na masové prodemokratické demonštrácie v Hongkongu v roku 2019. Podľa kritikov je cieľom zákona potlačiť disent.

Niekdajšieho vodcu skupiny Studentlocalism, podporujúceho nezávislosť Hongkongu, zadržali podľa miestnych médií v roku 2020 spoločne s dvoma ďalšími ľuďmi v kaviarni blízko amerického konzulátu v čase, keď sa chystal podať žiadosť o azyl.

Pred súdom sa potom priznal k separatizmu a jednému obvineniu z prania špinavých peňazí. Druhé takéto obvinenie odmietol, rovnako ako obvinenie z podnecovania k vzbure.

Prokurátor Ivan Čeung uviedol, že odsúdený bol správcom facebookových stránok americkej pobočky skupiny Studentlocalism a ďalšej organizácie bojujúcej za nezávislosť Hongkongu. V jeho byte vyšetrovatelia našli tričká, vlajky a knihy propagujúce hongkonskú samostatnosť.

Obvinenie z prania špinavých peňazí sa týkalo finančných darov, ktoré Čung dostal prostredníctvom služby PayPal. „Aktívne organizoval, plánoval a realizoval aktivity s cieľom rozdeliť krajinu,“ uviedol sudca Stanley Čan.

Potláčanie disentu

Podobne ako ďalšie protivládne organizácie aj Studentlocalism rozpustili predtým, ako Peking zaviedol v Hongkongu v roku 2020 nový bezpečnostný zákon, ktorý trestá separatistické, podvratné a teroristické aktivity a spoluprácu s cudzími silami s cieľom ohroziť národnú bezpečnosť až doživotným väzením.

Bývalá britská kolónia Hongkong sa vrátila pod čínsku správu v roku 1997. V súčasnosti je Hongkong spravovaný podľa princípu jedna krajina, dva systémy, čo má garantovať demokratické zriadenie a autonómne výsady.

Peking ale svojimi krokmi vrátane zavedenia bezpečnostného zákona a zmien hongkonského volebného systému tieto slobody postupne obmedzuje. Od masových prodemokratických demonštrácií v roku 2019 viacerých popredných aktivistov zatkli alebo utiekli do zahraničia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet