Na hlavný obsah

Hrou a nálepkami za menej odpadkov na zemi

V Bratislave motivovali ľudí k zodpovednejšiemu správaniu sa.

Pri bratislavskom Štrkoveckom jazere ľudia odhadzujú o dve tretiny menej cigaretových ohorkov na zem než pred pol rokom. Nie je to náhoda, ale výsledok projektu, ktorý mal obyvateľov motivovať k zmene správania sa. Okrem cigaretových ohorkov si výskumníci posvietili aj na iný voľne pohodený odpad.

Predstava, že sa cigaretové ohorky v prírode rýchlo rozložia, je mylná.

„Vnútri klasickej tabakovej cigarety je celulóza. V závislosti od toho, aká konkrétne je, tak sa rozkladá desiatky rokov. Nové moderné, nie tabakové, náplne zas vnútri obsahujú plast,“ hovorí greenfluencer Michal Sabo.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Výskumníci skúšali ľudí pri Štrkoveckom jazere presvedčiť, aby ohorky hádzali do koša a nie na zem. Robili tak pomocou informačných nálepiek a interaktívnych odpadkových košov.

„Keď sme skombinovali upozornenie na problém alebo na blízkosť košov a zároveň sme ľuďom umožnili si zahrať a hodiť svoj ohorok do koša, tak sa kombinácia ukázala ako účinný nástroj na zníženie odpadkov v danom priestore,“ tvrdí Emília Sičáková-Beblavá, riaditeľka Ústavu verejnej politiky Fakulty sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského Bratislava.

„Skoro o tri štvrtiny sa znížila na niektorých miestach na jazere Štrkovec zašpinenosť ohorkami. To nám dáva optimizmus, že ak ľudí pošťuchneme správnym smerom, tak oni sami chcú zlepšiť svoje správanie,“ hovorí Martin Chren (nezávislý), starosta mestskej časti Bratislava-Ružinov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny