Na hlavný obsah

Ideme vyhrať ďalšie voľby, vyhlásil Fico na sneme Smeru-SD

Najprirodzenejšou je podľa neho spolupráca s Hlasom-SD.

Ideme vyhrať ďalšie voľby, vyhlásil Fico na sneme Smeru-SD
Na snímke predseda strany Smer-SD Robert Fico počas pracovného snemu strany. Foto: TASR

Opozičná strana Smer-SD bude na decembrovej schôdzi parlamentu opäť iniciovať zmenu ústavy, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie. Ak koalícia nedovolí novelizovať ústavu, strana začne s petičnou akciou na vyhlásenie referenda.

Na pracovnom sneme Smeru to v stredu (17. 11.) vyhlásil jeho predseda Robert Fico. „Smer chce zmenu vlády demokratickou a ústavnou cestou,“ povedal.

Reálny cieľ

Kritizoval prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, ktorá podľa jeho slov zmarila referendum a zobrala ľuďom demokratické právo na voľby. 

Podľa Fica je reálnym cieľom, že Smer bude patriť medzi favoritov nasledujúcich volieb. „Máme vracajúcich sa sympatizantov a voličov, pracovitý a disciplinovaný poslanecký klub a stabilné vedenie strany,“ uviedol a dodal, že „my sme tu a ideme vyhrať ďalšie parlamentné voľby“.

O Smere povedal, že je sociálnodemokratická, protifašistická a proeurópsky orientovaná strana. „Toto dáva jasný rámec pre naše povolebné rozhodnutia,“ zdôraznil.

Podľa Fica bez ohľadu na 11 poslancov, ktorí opustili strenu, najprirodzenejšou je spolupráca Smeru a Hlasu-SD. „Išlo by o najlepšiu alternatívu pre Slovensko,“ poznamenal.

Výzvou pandémia či zdražovanie

Výzvu do budúcna vidí v riešení zdražovania, ktoré podľa neho vláda nerieši. Priblížil aj kroky na boj s pandémiou, ktoré by urobil Smer-SD. Vakcíny podľa neho nie sú jedinou cestou, len súčasťou systému protipandemických opatrení.

Podčiarkol potrebu rovnosti očkovaných, otestovaných a ľudí po prekonaní ochorenia COVID-19. Za najvýznamnejší označil proces liečby pacienta od pozitívneho testu, nie až po príchode do nemocnice. Hovorí aj o dôležitosti prijímať opatrenia ústavným spôsobom.

V otázke právneho štátu a ľudských práv spomenul podozrenia z ovplyvňovania vyšetrovaní káuz i odpočúvanie politických oponentov „pod zámienkou riešenia pytliactva“.

Hovorí o politickom sprisahaní proti právnemu štátu. Za hlavných vinníkov označil lídra OĽANO a ministra financií Igora Matoviča, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko