Na hlavný obsah

Ikonické benátske námestie zaplavilo aj napriek protipovodňovej ochrane

Systém v utorok zrejme spustia znova.

Ikonické benátske námestie zaplavilo aj napriek protipovodňovej ochrane
Zaplavené námestie sv. Marka v Benátkach. Foto: SITA/AP

Námestie svätého Marka v Benátkach skončilo v pondelok (1. 11.) večer a v noci na utorok (2. 11.) pod vodou napriek spusteniu protipovodňového systému Mose.

Podľa úradov ale vztýčenie protipovodňových bariér výrazne obmedzilo zvýšenie hladiny mora v meste, uviedli talianske médiá. Ďalšie spustenie systému sa očakáva v utorok večer.

Príčinou zrejme kanalizácia

Zvýšenie hladiny mora spôsobili v Benátkach silný vietor, vysoký príliv a výdatné zrážky. Podľa predpovedí budú nepriaznivé meteorologické podmienky panovať v historickom meste až do piatka (5. 11.).

Miestne úrady teda nevylučujú spustenie bariér Mose aj v stredu (3. 11.) a vo štvrtok (4. 11.). Takmer isté je spustenie v utorok večer, keď sa očakáva, že hladina stúpne vyše 115 centimetrov nad zvyčajnú mieru.

Hoci spustili protipovodňový systém Mose, námestie svätého Marka pokryla v pondelok večer a v utorok ráno voda. Podľa miestnych úradov za to ale môže zle fungujúca kanalizácia, ktorá neumožnila odčerpanie vody.

Podľa radnice pokryla voda zhruba päť percent historického centra Benátok. Námestie svätého Marka sa nachádza na jednom z najnižších bodov v meste – sotva 85 centimetrov nad úrovňou mora. Radnica v budúcnosti počíta s navýšením úrovne námestia na aspoň 110 centimetrov nad bežnú úroveň mora.

Kontroverzný systém

Systém Mose je jednou z najdiskutovanejších otázok ochrany Benátok. Časť expertov si myslí, že systém dokáže uchrániť mesto pred nepriaznivým vplyvom klimatických zmien na hladinu mora.

Systém ale má tiež veľa odporcov, podľa ktorých nie je dosť šetrný k ekosystému Benátskej lagúny. Výstavbu systému sprevádzali aj viaceré korupčné škandály.

Mose spočíva vo veľkých bariérach, ktoré sa nachádzajú v blízkosti miest, kde sa more vlieva do lagúny. Tie možno vysunúť v prípade nebezpečenstva.

Myšlienka protipovodňovej ochrany Benátok sa zrodila už v 60. rokoch minulého storočia. S výstavbou tohto projektu sa začalo v roku 2003 a dokončený mal byť už pred niekoľkými rokmi.

Pôvodne odhadované náklady 1,6 miliardy eur sa vyšplhali minimálne na 5,5 miliárd, podľa skorších správ talianskych médií zrejme celková cena prekročí šesť miliárd eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet