Na hlavný obsah

Indickú posvätnú rieku pokryla toxická pena

Veriacich to však neodradilo.

Indickú posvätnú rieku pokryla toxická pena
Znečistená posvätná rieka Jamuna v Indii. Foto: TASR

Takmer 1 400 kilometrov dlhá Jamuna patrí medzi najposvätnejšie rieky v Indii. Preto sa počas hinduistického náboženského sviatku, ktorý sa koná v týchto dňoch, ľudia ponárajú do jej vôd. Avšak tentoraz ich musia hľadať pod špinavo bielymi obláčikmi.

Nie je to sneh – teploty počas dňa tu dosahujú viac ako 25 stupňov Celzia, ale toxická pena, ktorá sa na rieke vytvorila z priemyselných odpadov a splaškov, informoval server denníka The Washington Post s odvolaním sa na miestne úrady.

Pena plávajúca po hladine ale nijako neodrádza veriacich, ktorí sa v rieke umývajú, modlia a ponúkajú obety bohu slnka, ktorému je štvordňový náboženský sviatok zasvätený.

Indické úrady už vyskúšali niekoľko spôsobov, ako penu udržať bokom od pútnikov, napísali noviny Indian Express. Okrem iného na rieku vyplávalo pätnásť lodí s ľuďmi vybavenými palicami, ktorými sa snažili penu rozbiť. Ďalším pokusom bolo striekať na penu vodu z hadíc.

Pena na rieke pritom nie je to najpodivnejšie, k čomu dochádza na značne znečistených indických vodných plochách. Boli zaznamenané prípady, keď začala voda v dôsledku vysokého znečistenia horieť – ako napríklad najväčšie jazero v štáte Bangalúr, z ktorého pravidelne šľahajú plamene.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet