Na hlavný obsah

Iracký premiér prežil pokus o atentát

Zabiť sa ho pokúsili ozbrojeným dronom.

Iracký premiér prežil pokus o atentát
Na snímke iracký premiér Mustafa Kázimí. Foto: TASR/AP

Iracká vláda v nedeľu (7. 11.) ráno uviedla, že premiér Mustafá Kázimí prežil pokus o atentát ozbrojeným dronom. Predseda vlády nebol pri útoku zranený. Informovala o tom agentúra AP.

Vláda vo vyhlásení uviedla, že dron sa pokúsil zasiahnuť Kázimího dom v prísne stráženej Zelenej zóne, kde sa nachádza veľvyslanectvo Spojených štátov a sídla ministerstiev. Obyvatelia Bagdadu počuli výbuch, po ktorom nasledovala streľba zo smeru Zelenej zóny.

K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil. Bezpečnostné zložky v súvislosti s týmto neúspešným pokusom o atentát prijali potrebné opatrenia.

V piatok (5. 11.) sa stovky priaznivcov proiránskych zoskupení dostali do potýčok s bezpečnostnými silami v Bagdade, keď vyšli do ulíc, aby vyjadrili svoje rozhorčenie nad výsledkom októbrových volieb do irackého parlamentu.

USA útok odsúdili

Spojené štáty odsúdili útok, a označili ho za „evidentný teroristický čin“. „S úľavou sme prijali správu, že premiér vyviazol bez ujmy. Tento evidentný teroristický čin, ktorý dôrazne odsudzujeme, bol namierený do srdca irackého štátu,“ uviedol vo vyhlásení hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price.

„Sme v úzkom kontakte s irackými bezpečnostnými zložkami, ktorých úlohou je strážiť suverenitu a nezávislosť Iraku a pri vyšetrovaní tohto útoku sme ponúkli našu pomoc,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet