Na hlavný obsah

Izraelský startup vymýšľa spôsob, ako bojovať proti klimatickej zmene

Slovenský klimatológ to nevidí tak ružovo.

Izraelský startup vymýšľa spôsob, ako bojovať proti klimatickej zmene
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Jedinečná technológia na zachytávanie oxidu uhličitého (CO2) vo vzduchu alebo utopický sen v boji proti globálnemu otepľovaniu? Izraelský startup chce zachytávať CO2 pomocou balónov vo vyšších vrstvách atmosféry. Podľa slovenského vedca však nie je všetko také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá.

Oxid uhličitý zamŕza pri asi -80 stupňoch Celzia a mení sa na suchý ľad. Izraelskí vývojári prišli s nápadom, ako takýto zmrznutý uhlík dostať späť na Zem. Využijú na to technológiu balónov so špeciálnym zariadením.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa klimatológa Pavla Nejedlíka zo Slovenskej akadémie vied to však nebude také jednoduché. „Problémom sú zatiaľ dopravné možnosti alebo prostriedky, ktoré by tento ľad alebo uhlík vo väčšom množstve boli schopné zniesť z výšok okolo 15 až 20 kilometrov na Zem,“ vysvetlil.

„Bez zachytávania uhlíka priamo zo vzduchu sa všetky klimatické udalosti, ktoré sme videli v posledných rokoch – požiare, záplavy a iné katastrofy – budú zintenzívňovať,“ uviedol Nadav Mansdorf, zakladateľ spoločnosti High Hope Labs, ktorá stojí za projektom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet