Na hlavný obsah

Japonsko zakáže vstup cestujúcim zo zahraničia

Pred niekoľkými týždňami krajina zmiernila podmienky vstupu.

Japonsko zakáže vstup cestujúcim zo zahraničia
Ilustračné foto - ľudia v Tokiu kráčajú po meste. Foto: TASR/AP

Japonsko opätovne zavedie prísne opatrenia na svojej hranici a zakáže vstup do krajiny všetkým cestujúcim zo zahraničia, a to v súvislosti s novým variantom koronavírusu omikronom. Rozhodnutie bude v platnosti od utorka (30. 11.), oznámil v pondelok (29. 11.) japonský premiér Fumio Kišida.

Správa prišla len niekoľko týždňov po tom, ako vláda v Tokiu zmiernila predpisy týkajúce sa vstupu do Japonska, píše agentúra AFP.

„Od 30. novembra zakážeme vstup novoprichádzajúcich cudzincov z celého sveta,“ povedal Kišida novinárom o rozhodnutí, ktoré zruší opatrenie umožňujúce niektorým obchodným cestujúcim, zahraničným študentom a pracovníkom pricestovať do krajiny.

Počas uplynulého víkendu už Japonsko sprísnilo obmedzenia vstupu pre ľudí prichádzajúcich z Juhoafrickej republiky a ďalších ôsmich krajín. Títo cestujúci musia podstúpiť desaťdňovú izoláciu v zariadeniach, ktoré určí japonská vláda, uviedla agentúra AP.

Kišida v pondelok povedal, že karanténne obmedzenia zavedú pre prichádzajúcich z ďalších 14 krajín, kde objavili variant omikron. Bližšie detaily však neposkytol.

Japonské hranice boli počas väčšiny pandémie úplne uzavreté pre všetkých návštevníkov zo zahraničia a uvoľnenie vstupu zo začiatku tohto novembra sa stále netýkalo turistov.

Krajina zaznamenala celkovo vyše 18 300 úmrtí súvisiacich s covidom, pričom nezavádzala prísne lockdowny. Očkovací program po pomalom začiatku nabral na rýchlosti a v súčasnosti je proti covidu plne zaočkovaných 76,5 % japonskej populácie, približuje AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet