Na hlavný obsah

Jazero Titicaca stráca ryby aj vodu. Príčinou aj zmena klímy

Tamojší rybolov by mohli zakázať až na dva roky.

V jazere Titicaca, ktoré leží vysoko v Andách medzi Peru a Bolíviou, ubúdajú ryby aj voda. Za niekoľko posledných desaťročí tam vyhynulo takmer 90 % tamojších druhov rýb.

Situácia je taká vážna, že peruánsko-bolívijská vládna organizácia (ALT), spravujúca toto najvyššie položené splavné jazero sveta, zvažuje na dva roky úplne zakázať tamojší rybolov, ktorý spolu s klimatickou zmenou ohrozuje ekosystém jazera. Informoval o tom denník El País.

„Napríklad tento týždeň tu nespadla ani kvapka vody, hoci sme v období dažďov,“ uviedla Orieta Floresová z jedného z projektov ALT, ktorý sa snaží okrem iného umelým oplodňovaním rybiek zachrániť tamojšie ohrozené druhy. Od roku 1993 oplodnili v rámci tohto programu v laboratóriu zhruba 250 000 rýb.

Zachrániť sa snažia napríklad ohrozeného orestiasa žltého – pomenovaného podľa Orestesa, postavy z gréckej mytológie. V posledných šiestich desaťročiach podľa Floresovej vyhynulo najmenej 20 druhov orestiasov, ďalších šesť druhov je v ohrození.

Rybolov na jazere Titicaca, ktoré leží v nadmorskej výške asi 3 800 metrov, je zdrojom obživy mnohých tamojších obyvateľov už niekoľko tisícročí. Okrem rybolovu žijú obyvatelia pri jazere Titicaca tiež z príjmov od turistov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet