Na hlavný obsah

Spojené kráľovstvo podporí Poľsko v ochrane hraníc, tvrdí Johnson

Na hraniciach s Bieloruskom je situácia stále kritická.

Spojené kráľovstvo podporí Poľsko v ochrane hraníc, tvrdí Johnson
Na snímke britský premiér Boris Johnson a poľský premiér Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/AP

Spojené kráľovstvo bude stáť pri Poľsku proti tým, ktorí sa snažia vyprovokovať migračnú krízu na jeho hraniciach. Povedal to v piatok (26. 11.) britský premiér Boris Johnson, ktorý sa stretol so svojím poľským kolegom Mateuszom Morawieckým.

Na poľsko-bieloruskej hranici panuje v posledných týždňoch veľké napätie pre niekoľko tisícok migrantov zhromaždených v Bielorusku, ktorí by sa chceli dostať do Európskej únie (EÚ).

Brusel obviňuje bieloruského autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka, že migrantov využíva ako zbraň v hybridnej vojne proti EÚ v odplate za sankcie, ktoré naň uvalila pre porušovanie ľudských práv a represie proti opozícii.

Morawiecki podľa britských médií povedal, že „veci okolo nás sú celkom šialené“ a varoval pred „nie celkom dobrými chlapíkmi“ okolo „demokratického sveta a transatlantického spoločenstva“.

Poľsko tvrdí, že Lukašenka v súčasnej migračnej kríze podporuje Rusko, ktoré patrí k dlhoročným spojencom Bieloruska.

Poľská agentúra PAP pripomenula, že piatková cesta Morawieckeho do Londýna bola súčasťou širšej diplomatickej ofenzívy s cieľom získať podporu ďalších európskych politikov pri riešení situácie na východnej hranici Únie.

Morawiecki sa tento týždeň stretol s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, slovinským premiérom Janezom Janšom, ktorého krajina teraz predsedá EÚ, nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou i premiérmi krajín Vyšehradskej štvorky vrátane slovenského premiéra Eduarda Hegera (OĽANO). Hovoril s nimi aj o situácii na Ukrajine, kde rastie napätie na východnej hranici s Ruskom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet