Na hlavný obsah

K pobrežiu Ukrajiny priplávali dve americké lode

Majú pomôcť proti prípadnej agresii Ruska.

K pobrežiu Ukrajiny priplávali dve americké lode
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dve lode patriace kedysi americkej pobrežnej stráži dorazili do ukrajinského prístavu Odesa. S odvolaním sa na ukrajinské námorníctvo, ktoré majú lode posilniť, to v utorok (23. 11.) uviedla agentúra Reuters. Rusko v pondelok (22. 11.) varovalo, že ho znepokojuje vyzbrojovanie Ukrajiny modernými zbraňami.

„Oceňujeme príspevok Spojených štátov k odvráteniu ozbrojenej agresie Ruskej federácie proti Ukrajine,“ povedal veliteľ námorníctva Oleksij Nejužpapa.

Lode sú súčasťou vojenskej pomoci za viac ako 2,5 miliardy dolárov (takmer 2,2 miliardy eur), ktorú USA od roku 2014, keď Moskva anektovala ukrajinský polostrov Krym, poskytli Ukrajine pri zabezpečovaní územnej celistvosti a ochrane jej teritoriálnych vôd. Ukrajina od USA nedávno dostala veľkú dodávku protitankových striel Javelin.

Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov v pondelok uviedol, že Rusko so znepokojením sleduje vyzbrojovanie Ukrajiny modernými zbraňami z USA. Kremeľský hovorca súčasne odmietol špekulácie o chystanom útoku Ruska na Ukrajinu.

Ukrajina však uvádza, že zvyšuje bojaschopnosť svojej armády preto, aby bola schopná čeliť prípadnej novej ruskej agresii. Pred údajnými ruskými plánmi vojensky preniknúť na ukrajinské územie už európskych spojencov varovali americké bezpečnostné úrady. „Nezvyčajné“ presuny ruských síl pri ukrajinských hraniciach pozorovalo aj NATO.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet