Na hlavný obsah

K poľským hraniciam sa blížia ďalší migranti, situácia je napätá

Varšava v tom vidí Lukašenkove pokusy o destabilizáciu.

K poľským hraniciam sa blížia ďalší migranti, situácia je napätá
Na ilustračnej snímke poľský pohraničný nápis. Foto: RTVS

Poľsko zvyšuje bezpečnosť na svojej hranici s Bieloruskom, ktorá je súčasne aj východnou hranicou Európskej únie (EÚ). Predchádzali tomu správy, že sa k hraničnému priechodu s Poľskom vydala veľká skupina migrantov.

Podľa internetového portálu Onet.pl ide väčšinou o Kurdov zo severného Iraku, ktorých k poľsko-bieloruským hraniciam previezli z Minska v uplynulých 24 hodinách.

Z videozáznamov vyplýva, že imigrantov sprevádzajú a koordinujú „vojaci a dôstojníci bieloruskej pohraničnej stráže“, uviedol Onet.pl.

V súvislosti s najnovším vývojom na poľsko-bieloruských hraniciach sa v pondelok (8. 11.) o 13.00 h uskutoční zasadnutie štábu krízového manažmentu.

Schôdzka sa bude konať za účasti predsedu vlády Mateusza Morawieckeho, podpredsedu vlády Jaroslawa Kaczyňskeho, vedúcich predstaviteľov ministerstva vnútra a správy, ministerstva národnej obrany a predstaviteľov príslušných služieb, uviedol vláda hovorca Piotr Müller.

Poľské ministerstvo zahraničných vecí v súvislosti s výbojom na hranici s Bieloruskom varovalo pred provokáciami, dodal Onet.pl.

Napätá situácia núti Poliakov k zvyšovaniu počtu vojakov

Hovorkyňa poľskej pohraničnej stráže Ewelina Szczepanská podľa agentúry AP uviedla, že na poľsko-bieloruských hraniciach Poľsko vyslalo jednotky pohraničnej stráže, polície a armády. Dodala, že na videách zverejnených na internete vidno, ako zástupy migrantov smerujú k priechodu Kužnica na severovýchode Poľska.

Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak na sociálnej sieti oznámil, že „na hraniciach je v službe viac ako 12 000 vojakov“. Dodal, že spolu s ostatnými zložkami „sme pripravení brániť poľskú hranicu“.

Aj hovorca poľských bezpečnostných služieb Stanislaw Zaryn zverejnil na sociálnej sieti video, na ktorom vidno stovky ľudí kráčajúcich po ceste medzi lesmi. „Veľmi znepokojujúce informácie z hraníc,“ komentoval Zaryn.

Poľsko je od leta pod čoraz väčším náporom migrantov z Blízkeho východu a Afriky, ktorí sa snažia dostať do EÚ. Krajina tieto pokusy blokuje alebo tých, ktorí cez hranicu prechádzajú, posiela späť do Bieloruska.

Varšava a EÚ tvrdia, že ide o organizovanú akciu bieloruskej vlády zameranú na destabilizáciu bloku ako odvetu za západné sankcie uvalené v súvislosti s kontroverznými prezidentskými voľbami, brutálnym potlačením následných protestov i prenasledovaním bieloruskej opozície.

Poľská pohraničná stráž už viackrát informovala o incidentoch a vyhrážkach, ktorým boli zo strany bieloruských zložiek vystavení príslušníci poľských bezpečnostných síl.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet